NOS NieuwsAangepast

Verkracht, verminkt, vermoord: kinderen in oorlogsgebied vaker doelwit

De 7-jarige Ali heeft niet lang meer te leven. De jongen is vel over been en ligt in een ziekenhuis in Jemen. Hij had al veel eerder opgenomen moeten worden, maar zijn moeder kon het buskaartje naar het ziekenhuis niet betalen.

Ali is een van de vele kinderen die het dit jaar moest ontgelden in oorlogsgebied. Unicef ziet dat kinderen in 2017 steeds vaker doelwit worden aan het front. "2017 was een vreselijk jaar voor kinderen in Jemen", zegt Meritxell Relaño van Unicef.

Bij verschillende oorlogen zijn kinderen ingezet als militant, zelfmoordterrorist of menselijk schild. Daarnaast krijgen ze te maken met verkrachting, verminking, slavernij, gedwongen huwelijken en ontvoeringen.

Het nieuwe normaal?

"De aanvallen op kinderen gaan jaar na jaar door. Maar dit mag niet het nieuwe normaal worden", waarschuwt Manuel Fontaine van Unicef. "De oorlogvoerende partijen negeren weer massaal het internationale recht dat de meest kwetsbaren moet beschermen."

Unicef-collega Jan Egeland ziet in Oost-Ghouta, een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus, dat zieke kinderen als ruilmiddel worden gebruikt bij de evacuatie van het gebied. Egeland beschuldigt rebellen ervan dat zij kinderen alleen laten gaan in ruil voor vrijlating van rebellen die gevangen zijn genomen. "Dat mag niet gebeuren. Want die zieke kinderen hebben ook het recht om geëvacueerd te worden en wij hebben de plicht om dat te doen", zegt hij tegen de BBC.

Het Rode Kruis is in Oost-Ghouta begonnen met het evacueren van burgers die dringend medische hulp nodig hebben. Het aantal mensen op de lijst wordt snel minder. Dat komt volgens Egeland niet door de evacuaties, maar doordat mensen sterven voordat ze geholpen worden.

  • ANP
    Een ondervoed kind in een ziekenhuis in Jemen
  • ANP
    Afghaanse kinderen worden gevaccineerd tegen polio
  • ANP
    In Nigeria raakt een kind gewond na een luchtaanval die tegen Boko Haram was gericht
  • ANP
    Kindsoldaten in Zuid-Sudan luisteren naar een speech

In Jemen kwamen deze maand alleen al meer dan tachtig kinderen om. Na duizend dagen burgeroorlog waren vijfduizend kinderen overleden. "En zonder een oplossing in zicht, sterven er nog veel meer", waarschuwt Relaño.

Er zijn kinderen die omkomen door militair geweld, maar vele miljoenen anderen betalen ook een indirecte prijs. Zo'n 200.000 kinderen zijn ondervoed en er woedt een cholera-epidemie in Jemen. Elf miljoen kinderen uit het land hebben medische hulp nodig.

Ook in Afghanistan, Irak, Zuid-Sudan en Myanmar stierven dit jaar honderden kinderen door oorlogsgeweld. In Nigeria en Kameroen zette de terroristische groep Boko Haram minstens 135 kinderen onder dwang in als zelfmoordterroristen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl