1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS SportAangepast

'Waarom zou je in het water varen als je er ook overheen kan?'

In de laatste dagen van 2017 kiezen de verslaggevers van NOS Sport de reportage van eigen hand die ze het meest is bijgebleven dit jaar. Vandaag: Ayolt Kloosterboer. Hij kreeg zoveel vragen over de 'vliegende' America's Cup-zeilboten dat hij er wel een item over moést maken.

America's Cup, een race vol innovaties

"Waarom zou je in het water varen als je er ook overheen kan? Het was revolutionair. Bij de America's Cup raakten de catamarans voor het eerst met de romp een hele wedstrijd het water niet. Alleen de zwaarden, en dan gaat het hard!"

"Ik kreeg zoveel vragen uit mijn omgeving: hoe kan zo'n boot boven water drijven? Zelfs fanatieke zeilers wisten het niet helemaal. Daarom dacht ik: dat moeten we maar een keer goed uitleggen. Het is zeilen 2.0. Nee, ik denk zelfs 3.0."

"Ik heb ook ontzettend veel reacties gehad op het item. Voor het eerst gingen mensen het begrijpen en daardoor de wedstrijden van de America's Cup kijken. Het is de Formule 1 van de zeilsport, een voorloper. Daar gaat ook het meeste geld in om. Ze hebben net zolang geschaafd aan die zwaarden totdat de hoek perfect was."

"In de Volvo Ocean Race zien we dit voorlopig nog niet. Daarvoor is het systeem te kwetsbaar op een ruige zee. Voor de volgende America's Cup heeft Nieuw-Zeeland weer een nieuw model in gedachten. Indrukwekkend allemaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl