Mensen helpen een gewonde man naar het ziekenhuis Reuters
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Tientallen doden bij aanslag IS op cultureel centrum in Kabul

In de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zeker veertig doden gevallen bij een aanslag op een persbureau en een cultureel centrum in het sjiitische deel van de stad. De aanslag vond plaats tijdens een bijeenkomst ter herdenking van de invasie in Afghanistan van het Sovjetleger op 24 december 1979. Elders in het gebouw voerden studenten en journalisten een discussie. Onder de slachtoffers zijn behalve studenten en journalisten ook vrouwen en kinderen.

De jihadistische soennitische terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Tientallen doden bij aanslag op cultureel centrum in Kabul

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft iemand zich opgeblazen in het gebouw waarin het cultuurcentrum en het persbureau Afghan Voice zijn gevestigd. Nadat er mensen te hulp waren geschoten, ontploften voor het pand nog twee of drie bommen. In totaal raakten ten minste tachtig mensen gewond, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Misdaad tegen de menselijkheid

De extremistische Taliban namen direct afstand van de terreurdaad. Enkele uren na de aanslag zette IS een verklaring online waarin de aanslag werd opgeëist. De voornamelijk sjiitische wijk waar de aanslag plaatsvond, was al vaker het doelwit van IS. Het persbureau Afghan Voices staat bekend als sterk pro-Iraans, en is een doorn in het oog van soennitische extremisten. In de online-verklaring van IS staat dat Iran het cultureel centrum financiert. Vanuit het pand worden sjiitische waarden verspreid, schrijft IS.

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft de aanslag veroordeeld als een misdaad tegen de menselijkheid. "De terroristen hebben onze moskeeën aangevallen, onze heilige plaatsen en nu ons cultureel centrum."

Eerder deze week was er een aanslag bij het gebouw van de inlichtingendienst in Kabul, waarbij vijf doden vielen. Daarvoor eiste IS de verantwoordelijkheid op. Gisteren waren er vijftien gewonden bij een zelfmoordaanslag op een belangrijke politiepost in de provincie Helmand. Deze aanslag werd opgeëist door de Taliban.

Opmars Taliban

De VN meldde eind vorige maand dat het aantal oorlogshandelingen in Afghanistan fors stijgt. Van januari 2017 tot eind november vielen er 2640 doden. Volgens VN-kinderrechtenorganisatie Unicef waren onder de slachtoffers 700 kinderen.

Sinds de beëindiging van de gevechtsmissie van de NAVO zijn de Taliban bezig met een opmars in het land. Ook IS laat zich steeds nadrukkelijker gelden. De Taliban hebben volgens schattingen ruim 40 procent van het land in handen.

STER reclame