NOS SchaatsenAangepast

Mulder na winst: moest vanmiddag huilen van de spanning

Met een grote glimlach verscheen Ronald Mulder na zijn winst op de 500 meter voor de camera. Vóór de race was dat wel anders. "Ik heb vanmiddag nog gehuild van de spanning. Maar als de druk het hoogst is, rij ik het beste. Dat het zo goed ging, is heel fijn, ik had een heerlijk gevoel toen ik over de finish kwam."

Ronald Mulder na zege: ik huilde van de spanning

Twee ritten voordat Mulder op het ijs kwam, werd zijn ploeggenoot Dai Dai Ntab gediskwalificeerd na twee valse starts. "Het is heel jammer voor Dai Dai, eigenlijk hoort hij er ook bij."

"Maar het is topsport", vervolgt Mulder, die vier jaar geleden tijdens de Spelen in Sotsji naar brons snelde. "Het is heel vervelend, maar er zijn maar drie plekken. Ik moest zelf de kop erbij houden, dat is heel moeilijk. Ik had het voordeel dat er nog een ritje tussen zat."

Ronalds broer Michel, die vier jaar geleden nog olympisch goud won, greep naast de tickets. "Mijn broer schiet altijd door mijn hoofd, we rijden al van jongs af aan samen. Ik vind het knap hoe hij zich heeft teruggevochten, ik voelde dat hij beter werd. Maar natuurlijk vind ik het jammer dat hij er niet bij zit."

Kai Verbij werd tweede op de 500 meter, ook hij had last van de spanning. "De afgelopen twee dagen waren een hel, toen ik op het ijs stond werd dat al iets minder."

Verbij: ik reed oké, Ronald een toprace

Verbij hoefde alleen Ronald Mulder voor zich te dulden, maar kon toch niet helemaal tevreden zijn met zijn race. "Dit was een save 500 metertje, Ronald reed een toprace."

De regerend Europees en wereldkampioen sprint moest alleen rijden na de diskwalificatie van Ntab. "Dat is echt klote. Ook voor mij is het niet ideaal. De starter wachtte lang, dan kun je vals starten, maar je moet gefocust blijven", aldus Verbij.

Net als Mulder vindt ook Verbij dat Ntab eigenlijk thuishoort op de Spelen. "In mijn opinie is hij de beste als hij een goede race rijdt, dit is echt zonde. Maar dat is sprinten, het is voor ons ook zenuwslopend. Je maakt dan soms een foutje, maar dat kan niet op dit moment."

De schaatsmatrix na de 500 meter bij het OKT

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl