Vincent van der Voort tijdens zijn opkomst op het WK
NOS SportAangepast

Waarom is 'na na na' Vincent van der Voort zo populair?

Na een korte onderbreking vanwege de kerstdagen wordt de strijd om de wereldtitel darts in Londen hervat. Drie Nederlanders maken nog kans om het prestigieuze toernooi in Alexandra Palace te winnen: Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort. Vanavond komen ze allen in actie in de derde ronde.

Het maakt niet eens uit of hij op dat moment speelt of niet. Van der Voort wordt altijd en overal toegezongen. Het moet een aparte gewaarwording zijn. Spelen er twee Engelsen tegen elkaar? Dan zingen de uitzinnige fans in de zaal Van der Voort toe.

Op de melodie van het nummer 'Give it Up' van KC and The Sunshine Band klinkt het in 'Ally Pally' maar al te vaak: "Na, na, na, na, na, na, na, na, na, na, na Vincent van der Voort, Van der Voort, Vincent van der Voort."

Will Grigg-syndroom

Zelfs buiten Alexandra Palace gaat de gekte door. In de straten, in de trams: bijna overal wordt Van der Voort toegezongen. Wat dat betreft is het enigszins te vergelijken met de welbekende voetbalhit 'Will Griggs on fire'. Zonder dat de Noord-Ierse spits Will Grigg ook maar een minuut had gespeeld op het EK 2016, werd hij in alle stadions toegezongen.

Avondprogramma WK darts

Peter WrightJamie Lewis (tweede ronde) 
Vincent van der VoortRaymond van Barneveld
Michael van GerwenGerwyn Price

Populariteit

De 42-jarige 'Dutch Destroyer' neemt het vanavond op tegen zijn acht jaar oudere landgenoot Van Barneveld, ook al zo'n populaire speler. Maar bij 'Barney' is dat mede te verklaren door zijn enorme erelijst. Dat heeft Van der Voort niet. Waarom is hij dan toch zo geliefd bij de fans?

Collega-darter en collega-analist Jan Dekker geeft antwoord. "Dat komt grotendeels door zijn opkomstnummer. Dat bekt natuurlijk wel lekker. Hij wordt niet zoveel toegezongen omdat ze hem allemaal zo'n prachtige gast vinden, denk ik. Dat nummer is gewoon goed gekozen."

In de tweede ronde vloog Dekker na een nederlaag tegen de Belg Dimitri van den Bergh uit het toernooi. Hij zag van dichtbij hoe Van der Voort indruk maakte en tot dusverre nog geen set afstond.

"De laatste anderhalf, twee jaar had hij aardig wat fysieke ongemakken", stelt Dekker, doelend op de rugproblemen van Van der Voort, waardoor hij met veel pijn op het podium verscheen.

"Hij heeft zijn lichaam nu veel beter onder controle en geniet ook meer op het podium. Dan zie je direct tot waar hij in staat is."

Van der Voort kwam in 2007 over van de BDO naar de PDC en liet sindsdien zien bij de beste twintig darters van de wereld te behoren. Maar een grote titel behalen, lukte hem nooit.

Ondanks dat Dekker zijn collega betitelt als een vakman en een slimme jongen, denkt hij niet dat Van der Voort de stap naar de absolute top nog kan halen. "Daarvoor presteert hij niet constant genoeg. Ik denk ook niet dat hij ooit nog de toptien gaat halen."

Angstgegner?

Ten koste van Van Barneveld de kwartfinales van het WK (een evenaring van zijn beste prestatie in 2011 en 2015) halen, zou wel voor een enorme opsteker kunnen zorgen bij de snelle speler. "Één belangrijke partij winnen en je toekomst kan er zo anders uitzien", aldus Dekker.

Dat Van der Voort zijn beste spel moet laten zien om vijfvoudig kampioen 'Barney' te verslaan, is duidelijk. In elf onderlinge partijen op een televisietoernooi wist Van der Voort nog nooit te winnen.

Van der Voort in 2005 na zijn nederlaag tegen 'Barney' op Lakeside

"Tot nu toe gooide Vincent rond de honderd punten per beurt gemiddeld. Lukt dat hem vanavond weer, dan maakt hij een kans. Maar Raymond is de favoriet. Hij is al heel het WK zo getergd... Ik schat de kansen in op zeventig-dertig."

En in de zaal? Horen we daar het 'Barney Army' of het 'Na, na, na, Vincent van der Voort'? "Daarin zal het fifty-fifty zijn", denkt Dekker.

Van Gerwen

De winnaar van het Nederlands onderonsje weet één ding: in de kwartfinales moet hij ook weer vol aan de bak. Grote kans dat daarin titelverdediger en topfavoriet Van Gerwen de tegenstander is. Hij speelt vanavond tegen Gerwyn Price.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl