De opbouw van de Coolste Baan is begonnen

In Amsterdam is vanochtend in het Olympisch Stadion begonnen met de opbouw van de Coolste baan van Nederland, in maart het decor voor de WK allround. Directeur Rintje Ritsma was aanwezig om de eerste stappen in goede banen te leiden.

"De vloerdelen worden als eerste gelegd. Die vormen een soort podium voor het ijs. En dat moet waterpas, dus het is een hele opgave", legt de oud-schaatser uit. "De ijsbaan zelf wordt pas in de laatste fase van de bouw gelegd, een week voor de opening op 18 januari."

In 2014 werd de schaatsbaan in het Olympisch Stadion voor het eerst neergelegd. Oud-schaatser Ritsma was destijds een van de initiatiefnemers en tegenwoordig directeur van het project. Dat jaar werden de Nederlandse kampioenschappen allround en sprint daar verreden.

Ten opzichte van die editie is er veel veranderd. Er zijn 550 vrachtwagens nodig om het materiaal naar het stadion brengen. "Er komen twee extra restaurants. En in 2014 was er alleen een 400-meterbaan, nu wordt er flink uitgepakt met ook een 333-meterbaan, een ijshockeybaan en twee curlingbanen."

Rintje Ritsma werd in 2001 wereldkampioen allround in de openlucht EPA

WK allround

De Nederlandse schaatselite is deze week in Heerenveen voor het olympisch kwalificatietoernooi. In de moderne schaatstempel Thialf staan tickets voor de Olympische Spelen van Pyeongchang op het spel.

Een maand na de Winterspelen vormen de WK allround in de buitenlucht het toetje van het olympische seizoen. "Een week voor de WK gaat alles dicht voor het publiek. Het wordt zo goed als leeg opgeleverd. Er blijft alleen een 400 meter-baan over."

Daarmee wordt er extra ruimte gecreëerd voor supporters. "Er is plaats voor 25.000 toeschouwers per dag. Voor de zaterdag hebben we al 20.000 tickets verkocht", zegt Ritsma. Ter vergelijking: in Thialf is ruimte voor 12.000 mensen.

De oud-schaatser heeft goede herinneringen aan schaatsen in de openlucht. De laatste keer dat de WK allround op een buitenbaan werden gehouden, in 2001 in Boedapest, werd Ritsma wereldkampioen.

In 2018 is het 125 jaar geleden dat het eerste (officiële) WK allround werd georganiseerd in Nederland. Ook toen gebeurde dat in Amsterdam, op het Museumplein. Het toernooi was destijds alleen voor mannen.

STER reclame