NOS NieuwsAangepast

Het is 2018: duurdere treinkaartjes en nieuwe trouwregels

De portemonnee

Na jaren van dalende prijzen gaat de energierekening dit jaar omhoog, dit kan een gemiddeld huishouden al snel meer dan 100 euro aan extra kosten opleveren. De prijzen stijgen onder andere door de toegenomen vraag naar gas en stroom bij bedrijven, maar ook door belastingmaatregelen om het gebruik van duurzame energie te stimuleren.

Ook een treinkaartje is vanaf vandaag wat duurder. De NS heeft de prijzen met 1,2 procent verhoogd. Postzegels worden ook al duurder. Vanaf nu betaal je voor het versturen van een brief of kaart 83 cent in plaats van 78 cent.

Het minimumloon gaat omhoog van 72,25 euro naar 72,83 euro per dag.

De accijns op benzine stijgt met 0,648 cent, op diesel met 0,389 cent en op LPG met 0,270 cent

Thuisbezorgd.nl vraagt vanaf 1 januari meer commissie aan de restaurants die van deze dienst gebruik maken. Dat kan dus betekenen dat restaurants dat aan hun klanten gaan doorberekenen en dat eten laten bezorgen een stukje duurder wordt.

En op usb-sticks en wearables moet voortaan een thuiskopieheffing worden betaald. De heffing is een compensatie voor het maken van een kopie van films of muziek . Wanneer je een nieuwe usb-stick koopt betaal je 60 cent extra. Voor een wearable, een draagbaar digitaal apparaat, is dat 1,20 euro per stuk. Blanco cd's en dvd's vallen niet meer onder de thuiskopieheffing.

NOS op 3 zette de veranderingen in deze video op een rijtje:

Wat verandert er in 2018?

Wonen

Vanaf vandaag zal je meer eigen geld moeten gebruiken om een woning te kopen. Kon je in 2017 nog 101 procent van de waarde van de woning lenen, in 2018 daalt dit naar 100 procent.

Ook voor Verenigingen van Eigenaren (VvE) verandert er wat. Ongeveer de helft van die VvE's spaart te weinig. Omdat dat kan leiden tot achterstallig onderhoud van bijvoorbeeld daken, gevels en liften wil de overheid dat elke VvE een verplicht spaarpotje aanhoudt voor het onderhoud van het gebouw.

Nederland is vanaf vandaag ietsje groter en België wat kleiner. 15 hectare Belgisch grondgebied komt bij Nederland. Andersom gaat vijf hectare juist van Nederland naar België.

En in Nederland zijn er vanaf 1 januari 8 gemeenten minder waar je kunt wonen. Door gemeentelijke herindelingen in Gelderland, Groningen en Friesland kent ons land nu nog maar 380 gemeenten. Het aantal daalt al jaren, in 2008 waren het er nog 443.

Werken

We moeten weer langer blijven werken. De AOW-leeftijd is verder omhooggegaan. Van 65 jaar en negen maanden naar 66 jaar.

Voor werkgevers wordt het aantrekkelijker gemaakt om werkloze jongeren, ouderen of arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. De premiekorting die ze hiervoor krijgen, wordt vanaf nu automatisch geregeld. Dat scheelt een hoop administratief gedoe voor werkgevers.

Uitgesteld

Eigenlijk zouden eigenaren van gevaarlijke honden vanaf 1 januari verplicht op cursus moeten met hun hond. Ook zou er een fok- en importverbod voor deze hoog-risico-honden komen. Maar deze maatregelen zijn voorlopig uitgesteld.

Kinderopvang & school

Alle peuterspeelzalen worden kinderdagverblijven. Dat betekent dat ze aan dezelfde kwaliteitseisen moeten voldoen. En de ouders die er gebruik van maken hebben daarmee ook recht op kinderopvangtoeslag.

Op alle kinderopvanglocaties moet voortaan altijd minimaal één volwassene aanwezig zijn die beschikt over een speciaal kinder-EHBO diploma. Ook krijgt ieder kind een vaste mentor, waar de kinderen en de ouders met vragen bij terechtkunnen. En medewerkers die met baby's werken, moeten extra scholing krijgen.

Vanaf januari wordt het makkelijker voor verschillende scholen om een zogenaamde samenwerkingsschool te vormen. Bijvoorbeeld een combinatie van een openbare en een katholieke basisschool. Die mogelijkheid bestaat al wel, maar met hele strenge voorwaarden. Nu dit makkelijker wordt, kunnen scholen met een teruglopend aantal leerlingen toch blijven bestaan.

Het huwelijk

Trouwen in totale gemeenschap van goederen is vanaf vandaag niet meer de standaard. Vanaf het nieuwe jaar is het zo dat bezittingen en schulden die voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn opgebouwd van de oorspronkelijke eigenaar blijven. Ook erfenissen zijn voortaan privévermogen. Wie toch wil trouwen in gemeenschap van goederen, moet dat apart regelen bij de notaris.

Milieu

In het nieuwe jaar worden de meest vervuilende tweetakt brommers en scooters uit de verkoop gehaald. De huidige voorraad mag nog worden verkocht, maar daarna mogen alleen nog maar brommers en scooters worden verkocht die aan de nieuwe Europese norm voldoen. Mensen die al zo'n brommer hebben, mogen er wel gewoon op blijven rijden, behalve in milieuzones.

Glastuinbouwbedrijven worden verplicht om de beschermingsmiddelen uit hun afvalwater te zuiveren. Zo moet worden voorkomen dat er milieuschade ontstaat in het riool en het oppervlaktewater. Maar hoeveel bedrijven dat ook echt vanaf 1 januari gaan doen is maar de vraag. Om bedrijven de tijd te geven om gezamenlijke maatregelen te nemen, kunnen zij uitstel aanvragen tot uiterlijk 1 januari 2021.

Veiligheid

Verdachten die zijn veroordeeld voor een zedenmisdrijf of een ernstig geweldsmisdrijf kunnen vanaf het nieuwe jaar langer onder intensief toezicht worden geplaatst. Op deze manier kunnen de instanties ze in de gaten blijven houden en kan er bij dreigende herhaling eerder worden ingegrepen. Ook kan de rechter bij deze groep de proeftijd na vrijlating keer op keer met twee jaar verlengen. Voor beide maatregelen geldt geen maximumduur.

Ook moeten organisaties in vitale sectoren, zoals netbeheerders en internetaanbieders, vanaf 1 januari verplicht melding maken van digitale lekken. Het melden bij het Nationaal Cyber Security Centrum moet er voor zorgen dat die belangrijke infrastructuur niet uitvalt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl