Wekdienst 27 december

Wekdienst 27/12: uitspraak over schone lucht en strijd om olympische tickets

Goedemorgen! Milieudefensie begint een kort geding tegen de Nederlandse staat en er wordt geschaatst in Thialf.

Vooral in de ochtend en 's avonds zijn er perioden met regen, tijdens de middag is het tijdelijk wat droger. Op een enkele plaats breekt ook de zon even door. Er waait een matige tot krachtige zuidelijke wind en het wordt ongeveer 6 graden.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Weerkaart 27 december

Wat kun je vandaag verwachten?

• Milieudefensie eist in een kort geding dat de Nederlandse staat stopt met het schenden van mensenrechten, in het bijzonder het recht op gezondheid. De staat doet in de ogen van de actievoerders te weinig aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. De rechtbank doet daar later vandaag uitspraak over.

• Het is de laatste dag dat partijen die willen meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen zich kunnen registeren. Dat moet bij de Kiesraad. De verkiezingen zijn op 21 maart 2018.

• In Thialf strijden de schaatsers voor de tweede dag op rij om tickets voor de Olympische Spelen in Pyeongchang. De afstanden zijn de 3000 meter voor vrouwen en de 500 meter voor de mannen.

Ireen Wust (L) en Marrit Leenstra in actie op het OKT

Wat heb je gemist?

Vooral dertigers en late twintigers zitten klem op de woningmarkt, blijkt uit een publieksonderzoek van de NOS en de regionale omroepen. Ze verdienen te veel voor een goedkope sociale huurwoning, maar kunnen geen betaalbaar koophuis vinden. Huurwoningen in de vrije sector zijn vaak veel te duur en voor een hypotheek is hun inkomen juist weer te laag.

Ander nieuws uit de nacht:

• De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd tegen twee Noord-Koreanen die nauw betrokken zouden zijn bij de ontwikkeling van het nucleaire programma van Noord-Korea. De tegoeden van de twee op Amerikaanse rekeningen worden bevroren, zodat ze er niet meer bij kunnen.

• De Nederlandse luchthavens hebben afgelopen zomer een recordaantal passagiers verwerkt. Het ging om bijna 22,2 miljoen reizigers, blijkt uit cijfers van het CBS over het derde kwartaal. Dat is 6,8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

• Het Rode Kruis is begonnen met het evacueren van burgers in Oost-Ghouta, een voorstad van Damascus. Er wonen zo'n 400.000 mensen en er wordt hevig gevochten tussen de rebellen en het Syrische leger.

En dan nog dit:

Een bijzonder natuurverschijnsel in noordoost-China: aan de horizon waren drie zonnen te zien.

De zon had een kleinere zon aan zowel de linker- als de rechterkant, omgeven door regenboog-achtige halo's. Dit komt voor als de zon laag staat. Het zonlicht wordt gereflecteerd en gebroken door ijskristallen en gesplitst in verschillende kleuren.

Driedubbel zon

Een fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl