Lid van arrestatieteam houdt een verdachte vast
NOS NieuwsAangepast

Vier terrorisme-verdachten aangehouden op Kerstavond in Rotterdam

De speciale politie-eenheid DSI heeft zondagavond in de Witte de Withstraat in het centrum van Rotterdam vier mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij moslimterrorisme. Onder de verdachten is een 29-jarige man uit Zweden, meldt het Openbaar Ministerie.

De Zweed was zondagmiddag met een vlucht uit Stockholm in Nederland aangekomen. Hij werd direct in de gaten gehouden, omdat de Nederlandse politie van een buitenlandse politiedienst informatie had gekregen dat hij betrokken zou zijn bij terrorisme.

In Rotterdam is de Zweed samen met drie mannen uit Vlaardingen (21), Delft (30) en Gouda (23) opgepakt. Diezelfde avond zijn vier woningen doorzocht: twee in Vlaardingen, een in Gouda en een in Delft.

De vier mannen reden in een auto toen ze door de politie werden opgepakt. Een foto van de aanhouding werd op Twitter geplaatst.

Geen risico genomen

In de woningen zijn geen wapens of explosieven gevonden. Wel zijn computers en mobiele telefoons in beslag genomen. De vier mannen zitten vast en worden verhoord.

Volgens een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM is er geen concrete informatie die wijst op een aanslag. "Maar in het voorkomen van een terreuraanslag nemen het OM en de politie geen enkel risico. Een aanwijzing kan voldoende zijn om in te grijpen."

Overal glas

Op Facebook schrijft een vrouw van wie de woning is doorzocht dat ze is "geterroriseerd" in haar eigen huis. De vrouw heeft het bericht geplaatst op de Facebookpagina van Project A, een organisatie die zich inzet voor moslimgevangenen in nood. Hier werd gisteren ook een oproep geplaatst om te bidden voor de mannen die gearresteerd zijn.

Volgens de vrouw is haar achterdeur vernield, ligt er overal glas en zijn haar spullen en kleren overhoop gehaald. Zelf was ze op het moment van de inval niet thuis en ook in een ander huis was op het moment van de inval niemand aanwezig. Eén vrouw zou tijdens de inval wel thuis zijn geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl