Advocaten van blogger Wu Gan nadat hun cliënt acht jaar celstraf opgelegd heeft gekregen AFP

De Chinese blogger Wu Gan, bloggend onder de naam Super Vulgar Butcher, moet acht jaar de cel in voor ondermijning van de staat. Het is de hoogste straf die aan een mensenrechtenactivist is opgelegd sinds juli 2015, schrijft persbureau Reuters. Sinds toen treedt de overheid harder op tegen mensenrechtenactivisten.

De 44-jarige Wu bekritiseert het Chinese politieke systeem en machtsmisbruik door de overheid. Zo protesteerde hij buiten gerechtsgebouwen om mensen te steunen die werden berecht omdat zij functionarissen beschuldigden van machtsmisbruik.

Wu blogt onder de naam 'supervulgaire slager' omdat hij naar eigen zeggen corrupte en zich misdragende ambtenaren wil 'afslachten'. Hij staat bekend om zijn onorthodoxe acties. Zo fotoshopte hij eens de hoofden van drie provinciebestuurders op varkenslichamen en tekende hij hitlersnorretjes op de foto van een rechter in een zaak tegen hem.

Volgens de rechtbank in het oosten van China voerde Wu "een reeks criminele acties uit om de macht van de staat te ondermijnen en het socialistische systeem omver te werpen", en schaadde hij de staatsveiligheid en de sociale stabiliteit ernstig. De blogger wil in hoger beroep gaan.

Advocaat

Een advocaat, Xie Jang, werd vandaag door een andere rechtbank schuldig bevonden aan het aanzetten tot omverwerping van het regime, maar kreeg geen straf opgelegd omdat hij zijn daden toegaf.

Xie heeft aan meerdere zaken gewerkt die de overheid als gevoelig bestempelde. In een video die de rechtbank in het zuidoosten van het land op internet zette, zei de advocaat dat hij zich aan de wet zal houden.

STER reclame