AFP

Kersttoespraak Spaanse koning in teken van Catalonië

time icon

De Spaanse koning Felipe heeft een belangrijk deel van zijn kersttoespraak besteed aan de Catalaanse kwestie. Hij deed dat in minder scherpe bewoordingen dan in oktober, toen hij het streven naar onafhankelijkheid van Catalonië onverantwoord en ongrondwettelijk noemde.

In zijn kersttoespraak had Felipe het eerst over het "moeilijke jaar" dat Spanje door de Catalaanse crisis achter de rug heeft. Voordat hij daar verder op inging, prees hij eerst uitvoerig de successen en verworvenheden van het "verenigde Spanje" in de afgelopen veertig jaar.

Hij vervolgde met de opmerking dat Spanje een volwassen democratie is "waar u alle ideeën kunt verdedigen, maar die ideeën kunnen niet worden opgelegd aan anderen. Respect voor de beginselen en waarden van de rechtsstaat zijn essentieel om de grondwettelijke beginselen van vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid te waarborgen".

Verkiezingsuitslag

Felipe had zijn televisietoespraak pas gisterochtend opgenomen. Hij moest wachten op het resultaat van de Catalaanse verkiezingen van afgelopen donderdag. Om die reden werd ook met spanning uitgekeken naar zijn rede vanuit het Zarzuela-paleis.

Met zijn rede voldeed hij niet aan de wens van de afgezette Catalaanse leider Puigdemont. Die vond dat de koning zijn vorige uithaal naar de separatisten moest rectificeren.

STER Reclame