Harderwijk verdeeld: winkels open op zondag een goed idee?

Een bijzondere dag in Harderwijk: inwoners konden daar op de zondag voor Kerst hun laatste inkopen doen. Pas vorige maand besloot de gemeenteraad dat winkels bij wijze van experiment hun deuren ook vandaag mochten openen. Het winkelend publiek is enthousiast. "Het is hartstikke druk en gezellig."

Het is pas de tweede koopzondag in Harderwijk, een gemeente die bekendstaat als christelijk. Op 3 december ging voor het eerst een deel van de winkels in de binnenstad open. Een succes, vonden ondernemers. Zij waren blij dat zij eindelijk ook op zondag konden verkopen.

De belangen van de gemeente worden nu pas echt behartigd.

Gemeenteraadslid Joop van der Veere

De gemeenteraad hield de koopzondag lange tijd tegen. Tot vorige maand, toen een voorstel van de lokale PvdA met een nipte meerderheid werd aangenomen.

Doorslaggevend was de stem van raadslid Joop van der Veere, die in tegenstelling tot zijn partij Gemeentebelang vóór de koopzondag stemde. "De belangen van de gemeente worden nu pas echt behartigd", zegt hij. "Dat blijkt wel met zoveel volk in de stad."

Beladen onderwerp

Harderwijk is niet de enige gemeente in Nederland waar de koopzondag nog een beladen onderwerp is. Uit een overzicht van Openingstijden.nl blijkt dat in 58 gemeenten alle winkels vandaag gesloten waren. Het gaat vooral om plaatsen in de zogenoemde biblebelt, maar ook in bijvoorbeeld Ridderkerk en Sliedrecht is het winkeliers verboden hun deuren te openen.

Niet alle ondernemers houden zich aan dat verbod, bleek vandaag in Geldermalsen in Gelderland. Daar openden twee winkels tegen de regels in toch hun deuren.

Officieel begaan zij met die actie een economisch delict. Ze kunnen een boete van tot ruim 20.000 euro krijgen of zelfs een celstraf van een half jaar. "Dat is een flink risico", zegt een van de opstandige winkeliers tegen Omroep Gelderland. "Maar anders lopen we veel omzet mis. Dit is de belangrijkste zondag van het jaar."

Verbroken records

Dat de zondag voor Kerst een belangrijke dag is voor ondernemers, blijkt ook uit de landelijke cijfers van pinbetalingen. Het was veel drukker dan op andere zondagen. In totaal werd ruim acht miljoen keer gepind, veel meer dan op 'normale' zondagen, waarop er gemiddeld 5,6 miljoen transacties zijn.

Naar schatting werd voor een totaalbedrag van zo'n 218 miljoen euro afgerekend met pinbetalingen. Volgens Betaalvereniging Nederland is dat een record voor een zondag. Daarbij hielp het dat in zo'n 85 procent van de gemeenten de winkels vandaag wel open waren: ook dat is een record.

We moeten de koopzondag met z'n allen stimuleren.

Winkelende vrouw in Harderwijk

Met deze cijfers in het achterhoofd hopen de winkeliers in Harderwijk dat het niet bij deze twee koopzondagen blijft. Inwoners van de stad zijn verdeeld. "We moeten de koopzondag met z'n allen stimuleren", zegt een winkelende vrouw. Een kerkganger denkt er anders over: "Ik vind het diep triest dat dit nu ook al in Harderwijk is ingevoerd."

Of de winkels er ook volgend jaar open mogen op zondag, hangt af van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Raadslid Van der Veere vindt in elk geval dat de proef met twee koopzondagen is geslaagd. "Het blijkt gewoon een enorm succes te zijn in Harderwijk."

STER reclame