AFP

Goedemorgen! Vanavond wordt duidelijk wat de eindstand is van Serious Request, de benefietactie van NPO 3FM. En voor het eerst gaan in een aantal gemeenten de winkels open op zondag.

Het is grijs weer met soms lichte regen of motregen. Daarbij is het zeer zacht, met maxima tussen 9 en 11 graden. Aan zee kan het stevig waaien, met soms een harde zuidwestenwind.

NOS

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Het is de laatste dag voor Kerst en in een recordaantal plaatsen mogen de winkels open. In bijna 85 procent van de gemeenten wordt vanwege de kerstdrukte een koopzondag toegestaan. Voor het eerst gebeurt dat bijvoorbeeld in Harderwijk. In zes op de tien gemeenten gaan de winkels al bijna elke zondag open.

• In Apeldoorn wordt bekendgemaakt hoeveel de jaarlijkse benefietactie Serious Request van NPO 3FM heeft opgeleverd. Gisteren was de tussenstand 3,4 miljoen euro. Vorig jaar werd ruim 8,7 miljoen euro opgehaald.

• De Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft opgeroepen om in Moskou te demonstreren voor eerlijke presidentsverkiezingen. Navalny wil het in maart opnemen tegen president Poetin, maar mag vanwege zijn strafblad niet meedoen.

• In de Eredivisie voetbalt Ajax tegen Willem II en neemt Feyenoord het op tegen Roda JC. De andere wedstrijden zijn FC Groningen-Sparta en VVV-Venlo-Heracles Almelo.

Wat heb je gemist?

Bij een brand in een winkelcentrum op de Filipijnen zijn waarschijnlijk tientallen mensen omgekomen. In de stad Davao worden nog 37 personen vermist. Het gaat om werknemers van een callcenter die werden ingesloten door het vuur.

Het brandende winkelcentrum in Davao AFP

Ander nieuws uit de nacht:

• Mediabedrijf Vice heeft in de VS schikkingen getroffen vanwege seksueel wangedrag richting vrouwelijke collega's, meldt The New York Times. Uit gesprekken met ruim twintig vrouwen bleek dat ze vaak werden betast, gekust, seksuele opmerkingen kregen of om seks werden gevraagd.

• In Diergaarde Blijdorp is een zwart neushoorntje geboren: het is pas de tweede keer dat de zeldzame diersoort zich voortplant in Nederland. De laatste keer dat er een zwart neushoorntje werd geboren in Nederland was in 1960, dat was ook in Blijdorp.

• In Tilburg is een dode vrouw gevonden op straat. Het lichaam lag in een steeg in de buurt van het centrum. De politie denkt dat de vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen. Wat er is precies is gebeurd is niet bekend, de politie doet nog onderzoek.

• De top van de organisatie achter de Miss America-verkiezing is opgestapt na een rel rond denigrerende e-mails. Tientallen winnaressen van de verkiezing eisten het ontslag van een topman nadat er seksistische emails van hem waren uitgelekt.

En dan nog dit:

- Litouwen heeft de paus een kerststal op nanoformaat geschonken. De vijftien figuurtjes passen op een menselijke wimper omdat ze bij elkaar niet groter zijn dan 0,3 millimeter. Een team van dertig personen heeft drie maanden gewerkt om de beelden die met Kerst altijd op het kathedraalplein van Vilnius staan 10.000 keer te verkleinen.

De kerststal op nanoformaat AP

Litouwen gaf de paus het minicadeautje omdat hij volgend jaar langskomt tijdens een rondreis door de Baltische staten. "De belangrijkste dingen in het leven zijn onzichtbaar voor het blote oog", schreef de Litouwse president bij een foto van zichzelf op Twitter waarop ze door een microscoop naar het kunstwerkje kijkt.

Fijne dag!

STER reclame