Het uitgebrande winkelcentrum in Davao
NOS NieuwsAangepast

Rampweek voor Filipijnen: doden door brand en natuurgeweld

Op de Filipijnen zijn dit weekend meer dan 200 mensen om het leven gekomen door een brand en door natuurgeweld. Als gevolg van een tropische storm kwamen zeker 200 mensen om, bij een brand in een winkelcentrum zijn waarschijnlijk nog eens tientallen doden gevallen.

Door de brand in de stad Davao worden 37 mensen vermist. Volgens een brandweercommandant is er geen enkele kans dat ze het overleefd hebben. Vanochtend is een dodelijk slachtoffer uit het winkelcentrum gehaald.

Het vuur brak uit in een meubelzaak op de derde verdieping van het gebouw en greep snel om zich heen. Daardoor kwamen medewerkers van een callcenter op de vierde verdieping vast te zitten. Zes mensen wisten te ontkomen.

Filipijnen vluchten dak op voor vlammenzee

Elders in de Filipijnen vielen veel slachtoffers door modderstromen en aardverschuivingen als gevolg van de zware tropische storm Tembin. Verwacht wordt dat het dodental van 200 nog veel verder oploopt, omdat veel afgelegen gebieden nog niet zijn bereikt door reddingswerkers. Tot nu toe worden zo'n 160 mensen vermist. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

Volgens de autoriteiten vielen veel slachtoffers in de zuidelijke provincies Lanao del Norte en Lanao del Sur. In de plaats Sibuco spoelden honderd vissershutten weg, met daarin meer dan 30 mensen. Vijf lichamen in Sibuco zijn tot nu toe geborgen. De burgemeester van de plaats denkt dat de aardverschuivingen worden veroorzaakt door ontbossing in de bergen.

Het is een ware rampweek voor het Aziatische land: eerder deze week sloeg een veerboot in de buurt van de hoofdstad Manilla om. Vijf mensen verdronken, 252 anderen konden worden gered. Dat gebeurde tijdens een andere tropische storm, Kai-Tak. Door die tropische storm kwamen vorige week ook al zeker tientallen mensen om het leven. De Filipijnen worden jaarlijks getroffen door stormen en orkanen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl