De bewuste woningen in Bedum Google Streetview

De problemen met een paar honderd 'schimmelwoningen' in Bedum en de wijk Selwerd in Groningen zijn "binnen afzienbare tijd" opgelost. Dat schrijft minister Ollongren in antwoord op vragen van PvdA-Kamerlid Nijboer.

De woningen kampen met veel schimmelplekken als gevolg van slechte isolatie, gebrek aan ventilatie en vochtvorming. De bewoners zijn snotterig, hebben ademhalingsproblemen en hebben last van verkoudheid en hoofdpijn, zegt Nijboer.

Volgens de PvdA'er gaat het om 2021 mensen. Nijboer vindt dat de minister moet ingrijpen bij de twee woningcorporaties die eigenaar zijn van de woningen.

Aardbevingsbestendig

Zover wil de minister niet gaan. "Ik vind het, gelet op de mogelijke gezondheidsrisico's die daarmee kunnen samenhangen, onwenselijk als vocht- en schimmelproblemen of andere ernstige gebreken aan een woning niet voortvarend worden verholpen", stelt ze. Maar er is een probleem: dezelfde woningen moeten tegelijkertijd aardbevingsbestendig worden gemaakt, en de plannen daarvoor lopen vertraging op.

Toch is er op dit moment overleg tussen de bewoners en de woningcorporaties over een plan van aanpak, waarbij het aanbrengen van (mechanische) ventilatie een grote rol speelt, zo stelt Ollongren vast. Zij gaat er volgens RTV Noord van uit dat de corporaties komend voorjaar daadwerkelijk met de bouwtechnische aanpassingen beginnen. "Naar ik aanneem zullen de problemen daarmee binnen afzienbare tijd tot tevredenheid van de bewoners zijn opgelost."

STER reclame