NOS NieuwsAangepast

Veel doden door tropische storm Filipijnen

In het zuiden van de Filipijnen zijn veel mensen omgekomen door modderstromen en overstromingen. Het dodental is opgelopen tot meer dan 130. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal doden nog hoger.

Het natuurgeweld is het gevolg van de tropische storm Tembin. Vorige week raasde Kai-tak, een andere tropische storm, al over grote delen van het land.

Alle slachtoffers vielen op het zuidelijke eiland Mindanao. De lokale autoriteiten onderzoeken geruchten dat een heel boerendorp onder modderstromen is bedolven.

Doden door overstromingen op Filipijnen

Correspondent Michel Maas denkt dat het nog wel even duurt voordat alle lichamen zijn geborgen. "Hele gebieden zijn niet toegankelijk. Voordat je alle modder hebt weggegraven ben je wel even verder." Ook sluit hij niet uit dat er nog veel meer slachtoffers worden gevonden. "Uit een rivier werden 36 doden geborgen, dat aantal kan nog snel oplopen."

Evacuaties

Het Rode Kruis meldt dat er meer dan 50.000 mensen zijn geëvacueerd. Ook zijn voedselpakketten uitgedeeld. De inwoners wisten dat de storm eraan kwam en waren dus relatief goed voorbereid. "Maar het water en de modder komen zo snel aanrazen dat veel mensen toch verrast werden door de overstromingen. Daardoor zijn er veel slachtoffers gevallen en dat gaat eigenlijk elke keer zo", zegt Maas.

Het Rode Kruis zegt dat zo'n 2000 medewerkers op de been zijn om getroffenen te helpen. Zij deelden na eerdere stormen deze maand al warme maaltijden uit aan slachtoffers, gaven slaapmatjes en dekens en hielpen in een gevangenis waar een plafond naar beneden was gekomen.

Ook de tropische storm van vorige week eiste met 46 doden veel slachtoffers. Veel landbouwgrond en wegen zijn verwoest. Kuststeden als Tacloban, waar in november 2013 bijna 8000 mensen omkwamen bij een van de zwaarste stormen ooit gemeten, werden opnieuw getroffen. De Filipijnen worden elk jaar getroffen door meerdere stormen en orkanen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl