De prinses met de gewraakte broche Hollandse Hoogte
NOS Nieuws Buitenland Koningshuis

Excuus voor 'racistische' broche bij lunch met Meghan Markle

De vrouw van de Britse prins Michael van Kent heeft excuses aangeboden voor het dragen van een 'racistische' broche bij een lunch met koningin Elizabeth in Buckingham Palace. Daarbij was ook Meghan Markle, de verloofde van prins Harry, die een zwarte moeder heeft.

Prinses Michael van Kent droeg een zogenoemde blackamoor-broche in de vorm van een zwarte slaaf. Blackamoor-sieraden worden geassocieerd met de uitbuiting van zwarte mensen.

'Ga terug naar je kolonie'

Toen er foto's van opdoken en ophef over ontstond, zei ze dat ze de broche niet droeg om Meghan Markle te beledigen en dat ze hem zo vaak heeft gedragen zonder dat er ophef over ontstond. Ze zei dat het haar erg speet en dat ze verdrietig was over de ophef.

De prinses, die Marie Christine von Reibnitz heet, is van Duitse adel. Door haar huwelijk met de neef van koningin Elizabeth heet ze prinses Michael van Kent.

In 2004 werd ze ook al beschuldigd van racisme. Ze maakte ruzie met een gezelschap zwarte mensen aan een tafeltje naast haar in een restaurant in New York en riep dat ze terug moesten keren naar hun kolonie. Ze ontkende dat ze het zo had gezegd, maar maakte het alleen maar erger toen ze in een televisie-interview zei dat ze Afrikaanse mensen 'schattig' vond.

STER reclame