Inlichtingencommissie wil Trump-strateeg Bannon spreken over banden met Russen

Aangepast
Steve Bannon AFP

De voormalige strateeg van de Amerikaanse president Trump, Steve Bannon, is opgeroepen door de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, schrijft het financiƫle persbureau Bloomberg. De commissie probeert te achterhalen of Rusland zich heeft gemengd in de presidentsverkiezingen.

Naast Bannon zou ook de voormalige campagnemanager van Trump, Corey Lewandowski, afgelopen week een oproep in de bus hebben gehad. De commissie is bezig tientallen getuigen te horen. Bannon en Lewandowski zouden begin januari moeten opdraven. Het persbureau baseert zich op een bron bij het Huis van Afgevaardigden.

'Vrijwillige basis'

Het is nog niet duidelijk of beide mannen gehoor geven aan de oproep van commissie. Hun zou zijn gevraagd om te komen op vrijwillige basis, waarbij ze achter gesloten deuren hun verhaal kunnen doen.

In de brief aan de twee wordt geen specifieke reden gegeven waarom de inlichtingencommissie hen wil spreken of welke vragen ze krijgen. Wel wordt gezegd dat het gesprek verband houdt met het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen.

Bannon was de belangrijkste politieke strateeg van Trump bij zijn campagne. Hij heeft ook enkele maanden nauw met de president samengewerkt in het Witte Huis. Hij was ook een van de adviseurs van Trump toen de president besloot de nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn en FBI-directeur James Comey te ontslaan.

Onenigheid

Het onderzoek van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden naar mogelijke Russische inmenging in de verkiezingen is niet het enige. Twee commissies van de Senaat en de speciale onderzoeker Robert Mueller zijn er ook mee bezig.

Inmiddels wordt aangenomen dat het onderzoek van de inlichtingencommissie het Huis van Afgevaardigden eindigt in ruzie. De Democraten verwijten de Republikeinen dat de getuigen niet onder ede worden gehoord en dat ze bovendien niet bereid zijn tientallen getuigen op te roepen die de Democraten juist wel willen horen.

STER Reclame