Elektrische bussen Utrecht halen vaak einde van de dag niet

time icon Aangepast
ANP

De elektrische bussen in Utrecht halen vaak het einde van de dag niet. De helft van de tien elektrische bussen belandt met panne in de garage.

Met de tien elektrische bussen kan vervoersbedrijf U OV in principe de dienstregeling van lijn 1 door de stad uitvoeren. Maar hoe later op de dag, hoe meer dieselbussen er weer op die lijn rijden, ontdekte RTV Utrecht na twee dagen turven.

Een woordvoerder van U OV bevestigt aan de regionale zender dat er problemen zijn. Soms haperen deuren, soms laat de software het afweten. Ook de pantograaf heeft regelmatig storingen. Dat is de stroomgeleider die bij het eindpunt de accu's van de bus moet opladen.

Drie miljoen euro

De gemeente Utrecht en de provincie hebben samen 3 miljoen euro in het project geïnvesteerd. U OV zou daarvoor lijn 1 helemaal elektrisch rijden. De lijn loopt van noord naar zuid door vrijwel de hele stad.

De provincie betreurt dat het zo slecht gaat met de elektrische bussen. Er is wel voortdurend overleg met Qbuzz, de eigenaar van U OV. "Voor Qbuzz is dit de eerste stap in de richting van helemaal elektrisch rijden. Die overgang valt tegen en ik hoop dat de kinderziektes opgelost worden", zegt provinciebestuurder Verbeek (VVD).

De gemeente Utrecht wil niet reageren, omdat er door de gemeenteraad vragen over de kwestie zijn gesteld. Het gemeentebestuur beantwoordt die vragen dan ook aan de raad, en wil dat niet via de media doen.

Dit is een artikel van

STER Reclame