Rechtbank Almelo RTV Oost | Rob Vorkink
NOS Nieuws Binnenland

11 jaar cel voor doodschieten bakker na ruzie over wiet

De rechtbank in Almelo heeft een 47-jarige man elf jaar cel opgelegd wegens doodslag. Hij schoot in januari vorig jaar een 50-jarige bakker in Enschede dood. De twee runden samen een hennepkwekerij in de bakkerij.

De schutter was kwaad over een partij wiet die was kwijtgeraakt. Met doorgeladen pistool ging hij verhaal halen bij de bakker, met fatale afloop. In de aanloop naar de ruzie was de partij drugs uit de bakkerij gestolen. Volgens de dader was dit met medeweten van de bakker gebeurd.

Geen bewijs voor noodweer

De verdachte bekende het doodschieten van de bakker, maar zou dat hebben gedaan uit zelfverdediging. De bakker had hem bij de keel gegrepen, zei hij.

De rechter geloofde dat verhaal niet. De schutter had geen letsel, hij had geen dna-sporen op zich en ook een reconstructie met een analyse van de kogelbanen wijst in een andere richting.

Dat de man met doorgeladen pistool naar de bakker ging, bewijst volgens de rechter nog niet dat hij met voorbedachten rade handelde. Daarom is hij niet veroordeeld voor moord.

Volgens de rechter is de familie van de bakker onvoorstelbaar leed aangedaan, juist ook door de manier waarop hij aan zijn einde kwam. Dat de dader alleen uit financieel gewin handelde, maakt de zaak nog schrijnender, zei de rechter.

STER reclame