Koen Laureij

De rechtbank in Utrecht heeft Teunis Z. veroordeeld tot veertien jaar cel omdat hij zijn hoogzwangere vriendin met messteken om het leven heeft gebracht. Het OM had zestien jaar cel geëist voor doodslag.

Het drama voltrok zich afgelopen juli toen de man van 41 meerdere keren instak op zijn vriendin Charlotte. Zij en haar ongeboren baby kwamen om. Charlotte was 32 weken zwanger.

Volgens de rechtbank is er sprake van doodslag en is moord niet bewezen, omdat Z. geen vooropgezet plan had. De straf valt lager uit dan de eis omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar is geacht.

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat Z. manipulatief en berekenend is. Ook heeft hij een vorm van autisme waardoor hij zich moeilijk in andere mensen kan verplaatsen. Z. werkte volledig mee aan het psychologisch onderzoek.

Volgens de deskundigen is de kans op herhaling klein. Ook zeggen ze dat de autismestoornis niet te behandelen is. De rechtbank heeft daarom geen tbs opgelegd.

Ruzie

Z. had kort voor de steekpartij heftige ruzie gekregen met zijn vriendin. Charlotte had die avond hun relatie definitief beëindigd, tot grote woede van Z.

Op de avond van de moord was ook een relatietherapeute aanwezig. Zij was in Lopik op verzoek van de man, omdat zijn vriendin al had laten weten dat ze bij hem weg wilde. De aanwezigheid van de therapeute had een averechts effect. Z. werd steeds bozer. Vooral dat de therapeute de politie had gebeld, maakte hem volgens RTV Utrecht woedend.

Z.'s woede nam ook toe toen Charlotte en haar 4-jarige dochter hun jas aan deden om te vertrekken. Hij sleepte ze naar de veranda. Volgens de therapeute hing hij daar gekleurde lampjes op en zei: "Zo, nou is het feest."

Je krijgt haar tussen zes plankjes thuis.

Teunis Z. vlak voor de moord op tegen zijn schoonouders

Vlak voor de steekpartij belde Z. zijn schoonouders. "Je krijgt haar tussen zes plankjes thuis", zei hij tegen hen. Daarna stak hij wild tientallen malen in op zijn vriendin.

Z. kwam pas weer bij zinnen toen hij met kleverige handen in de auto zat.

Facebookbericht

Na de steekpartij sloeg Teunis Z. op de vlucht. Hij plaatste kort na de moord een bericht op Facebook. "Hier sluit het boek af", eindigde hij het bericht. Later verklaarde hij voor de rechter dat hij voor de trein wilde springen.

Facebookbericht dat Teunis Z. stuurde vlak na de steekpartij Facebook

Z. werd pas een dag later na een klopjacht van de politie gevonden in Linschoten. Hij kan zich alleen herinneren dat er een worsteling was. "Het was alsof ik naar een film keek en er zelf niet bij was."

Teunis was bang dat hij alles in zijn leven kwijt zou raken. "De ruzie liep zo hoog op. Op dat moment weet je niks. Ik zou nooit de vader zijn. Ik werd zo boos."

STER reclame