Veel mensen gaan komend weekend op wintersport
NOS NieuwsAangepast

Naar de sneeuw? In deze landen moet je winterbanden hebben

Voor velen begint vandaag de kerstvakantie. En dat betekent ook een grote uittocht van Nederlanders. Wie met de auto op wintersportvakantie gaat, doet er goed aan om winterbanden te hebben. Wie die niet heeft, riskeert een boete die kan oplopen tot duizenden euro's.

We zetten de belangrijkste Europese winterbestemmingen op een rij.

Duitsland

In Duitsland zijn winterbanden of all-seasonbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Banden die alleen het M+S-keurmerk (modder en sneeuw) hebben, voldoen binnenkort niet meer. Banden die vanaf 1 januari 2018 worden geproduceerd, moeten ook een sneeuwvlok-symbool hebben. Voor andere banden geldt een overgangsperiode tot september 2024.

Sneeuwvlokje op band

Wie zonder winterbanden in Duitsland rijdt, loopt risico op een boete van 60 euro. Bij het veroorzaken van hinder is dat 80 euro. Wie een ongeluk veroorzaakt op zomerbanden, kan in Duitsland aansprakelijk worden gesteld voor de schade.

Frankrijk

Hier zijn winterbanden alleen verplicht als een bord aangeeft dat je winterbanden moet hebben. Let er ook op dat sneeuwkettingen in Frankrijk verplicht zijn bij een blauw bord waarop een autoband met een sneeuwketting wordt afgebeeld. Dit geldt meestal voor bergwegen.

Italië

Ook hier geldt: winterbanden zijn bijna overal alleen verplicht als een bord dat aangeeft. In Zuid-Tirol, op de Brennersnelweg (A22) en in de stad Bozen zijn winterbanden in de winter wel verplicht. Ook in het Aostadal moet je winterbanden hebben, ongeacht de weersomstandigheden.

Oostenrijk

Winterbanden zijn in Oostenrijk verplicht van 1 november tot 15 april tijdens winterse omstandigheden. Buiten deze periode kan het gebruik van winterbanden ook verplicht zijn. Een verkeersbord geeft dat aan.

Wie geen winterbanden heeft, kan rekenen op een boete van 40 euro. Maar raak je betrokken bij een ongeval, dan kan die boete oplopen tot 5000 euro.

Zwitserland

Misschien wel hét wintersportland bij uitstek. Opvallend genoeg is er geen verplichting voor winterbanden in Zwitserland, maar de ANWB raadt mensen aan ze wel te gebruiken. Er staan boetes op het veroorzaken van hinder op de weg als je zomerbanden hebt in winterse omstandigheden.

En de Benelux?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, ook niet bij winterse omstandigheden. Ook in België kennen ze geen regels voor het gebruik van winterbanden. Winterbanden zijn in Luxemburg wel verplicht, als er winterse omstandigheden zijn.

Winterbanden in Europa (bron: ANWB e.a.)

LandWinterbanden verplichtMinimaal profiel
BelgiëNee4 mm
DuitslandBij winterse omstandigheden1,6 mm, 4 geadviseerd
FrankrijkAls een bord dat aangeeft3,5 mm
ItaliëAlleen bij een bord, in het noorden wel1,6 mm
LuxemburgBij winterse omstandigheden4 mm wordt geadviseerd
NederlandNee1,6 mm
OostenrijkBij winterse omstandigheden4 mm
ZwitserlandNee1,6 mm

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl