NOS Nieuws

Romeinse verkeershufters worden ontzien als ze excuusvideo plaatsen

Een lagere verkeersboete betalen door het uploaden van een excuusvideo op YouTube. Het kan sinds enige tijd in Rome, maar de maatregel leidt tot steeds meer kritiek.

De maatregel geldt voor weggebruikers die verkeersagenten beledigen. De politie was de beledigingen zó zat, dat een alternatieve straf voor overtreders werd bedacht, schrijven Italiaanse media. De excuusvideo moet voldoen aan bepaalde eisen. Zo moet een standaardtekst worden voorgelezen waarin verontschuldigingen worden aangeboden en waaruit waardering blijkt voor het werk van verkeersagenten.

De video moet daarnaast minstens 30 seconden duren en ten minste twee weken online staan. Het hoofd van de overtreder moet duidelijk in beeld zijn.

Afpersing

Niet iedereen is blij met de mogelijkheid tot strafvermindering. Sommigen noemen de alternatieve straf een vorm van afpersing. Advocaat Alessandro Gamberini, die een verkeersovertreder bijstaat, spreekt van een "nutteloze schandpaal". Hij heeft een klacht ingediend tegen de "criminele afpersingsmethode" en eist dat die wordt geëvalueerd.

Alleen in Rome is strafvermindering mogelijk met een excuusvideo. In andere Italiaanse steden krijgen verkeersgebruikers die de politie beledigen een boete van 250 euro en moeten ze een excuusbrief schrijven.

Johnny Depp

Het beleid in Rome doet denken aan de video die de Amerikaanse acteur Johnny Depp vorig jaar online plaatste. Depp bood samen met zijn toenmalige vrouw Amber Heard zijn excuses aan Australië aan voor het illegaal meenemen van hun honden naar dat land. De twee kregen strafvermindering door de video.

Een jaar eerder was het stel met hun twee hondjes in een privéjet naar Australië gevolgen, zonder de dieren vooraf aan te geven. Een Australische minister stelde dat de hondjes volgens de wet gedood moesten worden. Hierop ontstond een rel op sociale media onder de hashtag #WarOnTerrier.

In de excuusvideo die het stel opnam noemde het stel Australië "een fantastisch land" dat beschermd moet worden. Ze boden hun excuses aan en riepen kijkers op "alles aan te geven" als ze naar Australië gaan. Het stel kwam weg met een voorwaardelijke geldboete. Op Twitter werd gesproken van een 'Noord-Koreaans' filmpje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl