Videoscheids kan wielrenner al tijdens de koers diskwalificeren

Aangepast
Het peloton in de Tour AFP

In navolging van onder meer de hockey- en de voetbalwereld krijgt ook de wielersport te maken met de videoscheidsrechter, die in 2018 tijdens een aantal grote koersen wordt ingezet door de internationale wielrenunie UCI.

"Die videoscheidsrechter zal aan de finish zitten", zegt het Belgische jurylid Guy Dobbelaere. "Hij krijgt de beelden van alle camera's te zien en beoordeelt dus ook wat niet op televisie komt."

Dobbelaere legt uit wat het jurylid kan met de technische hulpmiddelen. "Neem het voorbeeld van Gianni Moscon, die tijdens het WK wielrennen te lang aan een volgauto heeft gehangen. Nu konden we hem pas na de koers diskwalificeren, maar wat als hij wereldkampioen was geworden? Dankzij de videoscheidsrechter kunnen we hem al tijdens de wedstrijd uit koers nemen."

Toch kunnen niet alle straffen al gedurende de koers al worden uitgedeeld. "Met tijdstraffen moeten we nog blijven wachten op de uitslag, maar boetes kunnen we al wel uitdelen."

De Ronde, Roubaix en de Tour

De videoscheidsrechter zal voor het eerst worden ingezet in Milaan-Sanremo. Ook tijdens de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, de drie grote ronden en de WK wielrennen in Innsbruck zal de wielrenunie het instrument inzetten.

"Het eerste jaar zal nog een testfase worden. Er hangt wel een prijskaartje aan, dus we kunnen het nog niet overal toepassen. Maar als het echt een voordeel oplevert, zou het mooi zijn als we de videoscheidsrechter in 2019 kunnen inzetten in alle WorldTour-wedstrijden."

Vier juryleden

De UCI heeft vooralsnog vier juryleden aangewezen als videoscheidsrechters. Omdat het jurylid plaatsneemt in de regiewagen van de nationale televisie is het belangrijk dat het jurylid de taal goed spreekt. Daarom heeft de UCI ervoor gekozen om juryleden uit Frankrijk, Italiƫ, Spanje en Belgiƫ aan te wijzen.

STER Reclame