ANP

De paardenregistratie in Nederland moet beter. Dat vinden organisaties in de paardenbranche. Goede registratie is belangrijk als er een dierziekte uitbreekt en is ook goed voor de handel, stellen de Sectorraad Paarden, de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra en dierenartsen.

"Wij denken dat maar 60 procent van de paarden in Nederland geregistreerd staat", zegt Emile Welling. Hij is dierenarts en oud-voorzitter van de Groep Geneeskunde van het Paard. Hij pleit voor een verplicht identificatie- en registratiesysteem voor de dieren. Voor schapen, geiten en runderen is dat er al.

Ziekte-uitbraken

Welling: "Wanneer een ziekte onder paarden uitbreekt, is het erg moeilijk om er vat op te krijgen, omdat we niet weten waar de paarden zijn."

Jan Cees Vogelaar, voorzitter van de Sectorraad Paarden, sluit zich daarbij aan. Ook hij pleit voor een gezamenlijke databank voor de registratie van paarden. "Ook om de handel in paarden te optimaliseren. Zo kunnen eigenaren beter teruggrijpen op volledige registratiecijfers. Dit kan helpen om eigenaren van paarden te beschermen", zegt Vogelaar.

Ook de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra wil een transparanter systeem, zegt directeur Haike Blaauw tegen Omroep Gelderland.

Verschillende databanken

Volgens Welling gaat het een half jaar na de geboorte van een veulen al mis. "Het is verplicht een veulen zes maanden na de geboorte te laten chippen, maar er zijn verschillende organisaties die dit doen. En ieder heeft een eigen databank." Die databanken zijn niet aan elkaar te koppelen. Een compleet overzicht is daardoor niet te maken.

Een paard moet ook een paspoort hebben. Daarin wordt wel de identiteit van het paard vastgelegd, maar het is geen eigendomsbewijs. In systemen is daardoor niet terug te vinden wie de eigenaar is. In gevallen van verwaarlozing is daardoor lang niet altijd de eigenaar te vinden.

Een landeigenaar in Didam merkte de gevolgen nog niet zo lang geleden. Ze trof vijftien verwaarloosde paarden aan op een weiland dat ze had verhuurd. De dieren waren van verschillende eigenaren, en het was erg lastig om te achterhalen van wie de verwaarloosde dieren waren.

STER reclame