ANP
NOS Nieuws

Ontslagen medewerkers kinderopvangbedrijf krijgen 11 miljoen euro

Kinderopvangbedrijf Smallsteps heeft een schikking getroffen met vakbond FNV voor 11 miljoen euro. Het bedrag is voor de ontslagvergoeding van ruim 700 medewerkers die in 2014 hun baan verloren. Dat maken Smallsteps en de FNV vandaag bekend.

In totaal verloren 1000 van de 3600 medewerkers in 2014 hun baan nadat het kinderopvangbedrijf Estro failliet was gegaan. 700 van hen werkten bij een kinderopvang die, ondanks de ontslagen, gewoon open bleef. Het bedrijf maakte diezelfde dag nog een doorstart en ging verder onder de naam Smallsteps.

De FNV en de ontslagen medewerkers vonden de zeer snelle doorstart verdacht. Vooral omdat twee omstreden bestuurders van Estro gewoon in dienst bleven van het nieuwe kinderopvangbedrijf. De FNV stapte naar de rechter en na jarenlange procedures oordeelde het Europees Hof dat werknemers van bedrijven die na een faillissement meteen een doorstart maken, niet zomaar mogen worden ontslagen.

Onderhandelingen

Hoewel er 3 jaar overheen gingen voordat er schikking werd getroffen, kijkt vakbond FNV positief terug op de onderhandelingen met Smallsteps. "In het begin wisten we niet hoe Smallsteps de onderhandelingen in zou gaan. Uiteindelijk kwam Smallsteps met een substantieel bod en lieten ze ons in de boeken kijken om de financiële situatie van het bedrijf te beoordelen", legt Wilma Berentsen van de FNV uit. "Niemand heeft er iets aan als Smallsteps failliet zou gaan door een schikking met de FNV. Er komen dan alleen nog meer mensen op straat en de 700 oud-medewerkers kunnen dan alsnog fluiten naar hun geld."

Sociaal plan

De komende tijd wordt er per oud-medewerker gekeken hoe hoog de vergoeding zal zijn. "Ze zullen een vergoeding krijgen op basis van de kantonrechtersformule. Medewerkers kunnen rekenen op een bedrag tussen 1000 euro en 50.000 euro per persoon", zegt Wilma Berentsen.

In januari mogen de werknemers zeggen of ze akkoord gaan met het sociaal plan. Mochten er leden zijn die toch willen procederen tegen Smallsteps dan zullen ze dat op eigen kracht moeten doen zonder de FNV. "We hebben er alle vertrouwen in dat onze leden het sociaal plan niet zullen afwijzen. We zijn echt trots op wat er nu ligt", zegt Berentsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl