Saakasjvili en zijn vrouw in 2005
NOS NieuwsAangepast

Nederland bereid stateloze Saakasjvili op te nemen

De Georgische oud-president Michail Saakasjvili komt mogelijk naar Nederland. Saakasjvili, die nu in Oekraïne is en overhoop ligt met de autoriteiten, heeft via zijn advocaat bij de Nederlandse autoriteiten een verzoek ingediend om hierheen te komen en dat is toegekend.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat Saakasjvili, die inmiddels stateloos is, op basis van gezinshereniging naar Nederland mag komen. Saakasjvili is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, samen hebben ze twee zoons.

Saakasjvili kan niet terug naar Georgië, dat om zijn uitlevering zou hebben gevraagd vanwege fraude, en heeft in Oekraïne ruzie met zijn voormalige bondgenoot, president Porosjenko. Hij was in Oekraïne gouverneur van Odessa. Hij kreeg steeds meer kritiek op Porosjenko, die volgens hem te weinig doet tegen corruptie. Porosjenko probeerde zijn oude vriend begin deze maand te laten arresteren, maar Saakasjvili wist met hulp van zijn aanhangers uit een politiebusje te ontsnappen.

Feestdagen

Volgens NOS-correspondent Geert Groot Koerkamp is het de vraag hoe zijn achterban in Oekraïne zal reageren als hij naar Nederland uitwijkt. Zijn aanhangers verwachten dat hij doorgaat met zijn strijd tegen corruptie en zullen hem een vertrek waarschijnlijk niet in dank afnemen.

Volgens Groot Koerkamp wordt er in Oekraïne al weken gespeculeerd dat Saakasjvili naar Nederland gaat, als hij opnieuw het land wordt uitgezet. Interfax Oekraïne meldt vandaag dat Sandra Roelofs de feestdagen hoopt door te brengen in Nederland. Of haar man daar bij zal zijn, zei ze niet te weten. "Dat hangt van hem af." Roelofs is in Georgië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl