Hulpdiensten en voorbijgangers bij de plek van de aanslag in Melbourne
NOS NieuwsAangepast

Melbourne opgeschrikt door nieuw incident: 'Stad was juist beveiligd'

De aanslag met een SUV in de stad Melbourne is de laatste in een reeks incidenten en verijdelde aanslagen in Australië. "De situatie is vrijwel identiek aan wat er begin dit jaar gebeurde", zegt correspondent Robert Portier. Op bijna dezelfde plek in het centrum van Melbourne reed ook toen een auto in op voorbijgangers.

Destijds kwamen zes mensen om het leven en raakten dertig mensen gewond. Dit keer raakten negentien mensen gewond, van wie sommigen er slecht aan toe zijn. In beide gevallen ging het volgens de politie niet om terrorisme. Begin dit jaar was de dader een man die na een steekpartij op de vlucht sloeg. De chauffeur van de SUV die vandaag op mensen inreed heeft een geschiedenis van drugsgebruik en psychische problemen.

De aanslag heeft in Australië tot geschokte reacties geleid, zegt Portier. "Na het eerste incident waren er juist maatregelen genomen om het centrum van Melbourne veiliger te maken."

Verijdelde aanslagen

In de Australische stad waren betonblokken geplaatst en zijn luidsprekers geïnstalleerd die instructies verspreiden bij incidenten en aanslagen. Maar de betonblokken stonden niet in deze straat en de speakers waren nog niet in gebruik. Portier: "Ze zouden volgende week worden getest."

Om terreuraanslagen te voorkomen heeft de politie meer bevoegdheden gekregen. Verdachten mogen sneller worden opgepakt en langer worden vastgehouden. Regels die ook gelden voor minderjarigen.

De autoriteiten in Australië zijn extra alert. In de afgelopen drie jaar werden veertien aanslagen verijdeld. De verdachten hadden - in tegenstelling tot vandaag - vaak terroristische motieven. Zo werd eind november nog een man opgepakt die van plan zou zijn geweest met Oud en Nieuw in het rond te schieten in Melbourne. In augustus werden twee mannen opgepakt die een bom wilden laten ontploffen in een vliegtuig.

Australië is een stuk conservatiever dan Nederland en veel meer bezig met veiligheid.

Correspondent Robert Portier

Nog geen twee weken geleden spraken in Melbourne experts, politiemensen en bestuurders over de dreiging van terroristische aanslagen in Australië. Ze spraken van een verhoogd risico rond de Kerstdagen.

Met name teruggekeerde of tegengehouden extremisten worden als gevaarlijk gezien. Portier: "De Australische douane heeft meerdere mensen tegengehouden die naar het Midden-Oosten wilden afreizen om voor IS te vechten. Bij veel van hen zijn de paspoorten ingenomen. De angst is dat zij verder radicaliseren."

Mede hierdoor zijn Australiërs bang voor meer incidenten. "Op straat merk ik er zelf niet zoveel van", zegt Portier, "maar er zijn in de samenleving zeker onderhuidse spanningen. Australië is een stuk conservatiever dan Nederland en veel meer bezig met veiligheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl