Ivan Skobrev
NOS SchaatsenAangepast

Skobrev ook in verdachtenbank bij IOC

Ivan Skobrev, in 2011 Europees en wereldkampioen allround, is door de disciplinaire commissie van het IOC gehoord als verdachte in het Russisch dopingschandaal ten tijde van de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji.

Skobrev werd woensdag via een videoverbinding ondervraagd door de commissie die onder leiding staat van de Zwitserse jurist Denis Oswald, die ook lid is van het IOC.

De voormalig topschaatser bevestigt tegenover de NOS dat hij als verdachte is aangemerkt. Dat Skobrev tijdens de bewuste Winterspelen in Sotsji geen hoofdrol wist te spelen en bovendien vorig jaar een punt heeft gezet achter zijn carrière, kon de commissie van Oswald er niet van weerhouden hem te ondervragen. Ook sprinter Artem Koeznetsov werd gehoord.

Skobrev werd in Sotsji achttiende op de 1.500 meter, zevende op de 5.000 meter en bleef met zijn teamgenoten in de ploegenachtervolging steken op de zesde plaats.

Successen onder Poltavets

Het feit dat Skobrev door het IOC in de verdachtenbank is geplaatst, werpt opnieuw ook een schaduw over het bondscoachschap van Kosta Poltavets, de oud-trainer van DSB en TVM die sinds de zomer van 2010 de technische leiding heeft bij Russen. Eerder al werd de ploeg in verlegenheid gebracht door dopingschorsingen van de sprinters Pavel Koelizjnikov en Olga Fatkoelina.

In 2011, een half jaar nadat Poltavets was aangetreden als bondscoach, werd Skobrev Europees en wereldkampioen. Bij de WK afstanden vergaarde hij in drie opeenvolgende seizoenen - 2011, 2012, 2013 - zes medailles (1 x zilver, 5 x brons).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl