Australië vindt onderzeeër na 103 jaar terug

time icon

Australië heeft het wrak van een onderzeeër ontdekt waar al 103 jaar naar werd gezocht.

De HMAS AE1 ging aan het begin van de Eerste Wereldoorlog verloren, als eerste geallieerde onderzeeër. Er waren op dat moment 35 mensen aan boord, Australiërs en Britten.

Er is eerder al twaalf keer gezocht naar het wrak, maar die zoektochten leverden niets op. De dertiende keer was het wel raak. Voor de kust van de Duke of York-eilanden van Papua-Nieuw-Guinea zagen onderzoekers van het Nederlandse Fugro de boot op radarbeelden.

Belangrijke ontdekking

De Australische minister Payne is erg blij met de vondst. Ze noemt het een van de belangrijkste ontdekkingen in de Australische maritieme geschiedenis.

"De AE1 was het eerste verlies voor de Australische marine en de eerste gezonken onderzeeër van de geallieerden in de Eerste Wereldoorlog", zegt Payne. "Het was daarmee een indrukwekkende tragedie."

Het is nog altijd onduidelijk waardoor de boot is gezonken. De Australische marine hoopt dat te kunnen achterhalen, nu het schip is gelokaliseerd.

Nabestaanden

Het zoekteam heeft na de vondst een korte herdenkingsdienst gehouden om de mensen te eren die aan boord van de onderzeeboot zijn omgekomen.

De Australische overheid gaat zijn best doen om nabestaanden op de hoogte te brengen van de vondst.

De vindplaats van de onderzeeër

STER Reclame