president Yoweri Museveni van Oeganda
NOS Nieuws

Museveni kan Uganda ook na zijn 75ste blijven regeren

Door een letterlijk zwaarbevochten grondwetswijziging kan de Ugandese president Yoweri Museveni ook na zijn 75ste aan de macht blijven. Hij leidt het Oost-Afrikaanse land al 31 jaar.

De 73-jarige Museveni moest de leeftijdsgrens van 75 jaar voor presidentskandidaten afschaffen, om zich ook verkiesbaar te kunnen stellen bij de volgende verkiezingen in 2021. Het debat over de grondwetswijziging die daarvoor nodig is mondde uit in een vechtpartij tussen aanhangers van de regering en de oppositie. Er werd daarbij met stoelen gegooid.

Protesten

Hoewel de wetswijziging met een flinke meerderheid werd aangenomen, is er in Uganda veel weerstand tegen. Voor de parlementszitting waren er al gewelddadige protesten in de hoofdstad Kampala. De politie dreef betogers uiteen met traangas. Onder anderen een belangrijke oppositieleider, Kizza Besigye, werd gearresteerd. Hij zou de betogers hebben aangespoord naar het parlement te gaan.

Museveni ligt al jaren onder vuur, onder meer omdat hij politieke tegenstanders steeds harder aanpakt. Buitenlandse waarnemers hadden bij de verkiezingen van vorig jaar het vermoeden dat de autoriteiten de uitslag probeerden te beïnvloeden. Ook toen werd oppositieleider Besigye verschillende keren opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl