Champagnesorbet Aldi
NOS NieuwsAangepast

Nederlaag champagneboeren: Aldi mag champagnesorbet verkopen

Zelfs een beschermde Europese status van champagne kan budgetsuper Aldi waarschijnlijk niet weerhouden van de verkoop van champagnesorbetijs. Het Europees Hof heeft vandaag bepaald dat 'Champagner Sorbet', met 12 procent champagne, gewoon zo mag heten, zolang het enigszins smaakt naar de luxe bubbelwijn uit de Champagnestreek.

Dat het hof vlak voor de feestdagen uitspraak doet, lijkt toeval. De champagnezaak werd al in 2012 in Duitsland aangespannen door Franse champagneboeren, verenigd in het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC). De champagnebottelaars vinden dat de budgetketen met het ijs meevaart op de prestige van hun product.

Omdat het geschil raakt aan Europese regelgeving heeft de Duitse rechter het Europees Hof gevraagd om advies. Grote kans dus dat de Duitse rechter de uitspraak volgt en het champagne-ijs gaat toestaan.

Verrassing

De Europese uitspraak komt als een verrassing. Deze zomer vond een adviseur van het hof nog dat Aldi ontoelaatbaar aan de haal was gegaan met het luxe imago van champagne. Sindsdien is het ijs uit de schappen gehaald. Onduidelijk is of de Duitse supermarktketen weer overgaat tot de verkoop van het sorbetijs.

De champagnezaak zoekt de grens op van de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Dat is een officieel Europees predicaat dat producten moet beschermen tegen namaak.

Naast champagne zijn ook Griekse fetakaas en Italiaanse parmaham beschermd. In Nederland genieten onder meer de Opperdoezer Ronde-aardappel, basterdsuiker, Brabantse Wal-asperges en verschillende kaassoorten Europese bescherming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl