1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Toby Rix, uitvinder en enige bespeler van de 'toeterix' overleden

De Amsterdamse zanger en entertainer Toby Rix is overleden, 97 jaar oud. Rix werd in de jaren vijftig een nationale bekendheid dankzij de 'toeterix', een zelfgebouwd instrument van toeters en bellen.

Toby Rix was een pseudoniem van Tobias Lacunes. Al voor de oorlog zat hij in diverse bandjes die met name Amerikaans georiënteerde muziek speelden. Dat mocht niet van de Duitsers dus in de oorlog ging Rix in het Spaans zingen.

Fameuze toeterix

Na de oorlog bouwde Rix zijn fameuze toeterix van voornamelijk claxons en bellen en begon hij ermee op te treden. Hij vertaalde en bewerkte buitenlandse liedjes en dat leidde in 1956 tot een doorbraak in Nederland, toen hij de Spaanse wereldhit Malagueña vertaalde als Malle vent, ja (Kom maar bij Rosa).

Dat succes herhaalde hij een jaar later toen hij The Great Pretender van de Amerikaanse rhythm-and-bluesband The Platters 'vertaalde' als Tante Greet ik ken d'r.

Snip en Snap

Rix trad in 1964 op met de Snip en Snaprevue van Willy Walden en Piet Muijselaar. Bij een brand die het Haagse Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen in de as legde, ging ook de toeterix in vlammen op. Er volgde een landelijk actie die een grote hoeveelheid toeters opleverde voor Rix.

Tot diep in de jaren zeventig was Rix regelmatig te zien op televisie in allerlei shows en ook in het buitenland was hij met zijn specifieke act populair.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl