Ook het cabinepersoneel van Ryanair wil aan tafel met het bedrijf HH | Sabine Joosten

Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft voor het eerst in zijn 32-jarig bestaan aan tafel gezeten met vakbonden. In Dublin werd vandaag een delegatie van een Duitse pilotenvakbond ontvangen en gisteravond was een Ierse vakbond al te gast bij de prijsvechter. Nu heeft ook FNV Luchtvaart in een brief aan Ryanair om erkenning gevraagd.

Nadat piloten in onder meer Duitsland, Ierland, Italië en Portugal het werk dreigden neer te leggen in de kerstperiode, erkende de maatschappij vorige week al pilotenbonden in die landen. En sinds gisteren meldt het bedrijf op zijn site dat ook bonden voor het cabinepersoneel worden erkend. Het bedrijf zegt volgend jaar met ze te willen gaan praten.

"Maar dat zijn hoogstwaarschijnlijk bonden in andere landen dan in Nederland", laat een woordvoerster van FNV Luchtvaart weten. "Wij willen dat Ryanair ons ook erkent. Wij zijn nu een groot deel van het cabinepersoneel in Amsterdam en Eindhoven aan het organiseren. Daarom willen wij ook in gesprek met Ryanair."

Ontslagdreiging

FNV stelt dat het cabinepersoneel minder verdient dan bij andere luchtvaartmaatschappijen en dat ook de arbeidsomstandigheden niet in orde zijn. Zo zou er onder meer gedreigd worden met ontslag als iemand zich wil aansluiten bij een vakbond.

"Volgens hun eigen berichtgeving zouden betere lonen en werkomstandigheden 100 miljoen euro op jaarbasis kosten", aldus FNV-bestuurder Asmae Hajjari. "Maar volgens beursanalisten is dat nog een conservatieve schatting. Dat leidde afgelopen week al tot een koersval van het aandeel met 15 procent."

Wantrouwend

De Ierse en Duitse vakbonden die vandaag en gisteren al een ontmoeting hadden met Ryanair, zijn wantrouwend. "We moeten zeker weten dat Ryanair wil onderhandelen over lonen en dat dit geen truc is om de kerstperiode te redden", zegt voorzitter Markus Wahl van de Duitse bond Vereinigung Cockpit in Duitse media. "Anders gaan we meteen staken."

De Ierse vakbond heeft een reeks eisen op tafel gelegd en eist morgen een reactie van Ryanair. De luchtvaartmaatschappij heeft toegezegd dat morgen schriftelijk te zullen doen.

STER reclame