Tweede Kamer langs bij Belgische toezichthouder oude kerncentrales

Aangepast
De kerncentrale in Tihange, vlak bij de Nederlandse grens EPA

De Belgische toezichthouder op kerncentrales Fanc is bereid Nederlandse Tweede Kamerleden te ontvangen. De Kamerleden maken zich zorgen over de verouderde Belgische kerncentrales bij Tihange en Doel. Fanc heeft eerder geweigerd naar de Tweede Kamer te komen.

Staatssecretaris Van Veldhoven heeft het bezoek besproken met haar collega Jambon in Brussel. Van Veldhoven wijst erop er dat wat haar betreft geen acuut veiligheidsprobleem is. "Jambon zei letterlijk: 'Wij spelen niet met nucleaire veiligheid'", zo vertelde Van Veldhoven de Kamer.

Gevaar niet groot genoeg

Belgiƫ zegt de centrales in 2025 te willen sluiten. Maar een harde toezegging is dat niet. En het betekent dat de centrales nog langer openblijven dan Nederland en Duitsland willen.

Duitsland heeft onderzocht of de sluiting juridisch kan worden afgedwongen, maar daarvoor is het gevaar van de centrales niet groot genoeg. "Dat is ook onze conclusie", zegt Van Veldhoven. "Maar er zijn wel risico's."

Protestmars

Oud-minister Schippers liet de jodiumpillen uit voorzorg verspreiden onder huishoudens in de omgeving van kerncentrales. De maatregel is verschillend ontvangen, zegt Van Veldhoven. "Sommige mensen denken dat er dan dus wel wat aan de hand zal zijn, anderen vinden het goed dat de overheid iets doet."

Zaterdag organiseert de SP een protestmars tegen investeringen van pensioenfonds ABP in de kerncentrales bij Doel en Tihange. Ook PvdA, GroenLinks, PvdD, Wise en de Vereniging Stop Tihange Nederland doen mee. ABP zegt zijn invloed juist in te zetten voor meer veiligheid.

STER Reclame