Sven Kramer
NOS SchaatsenAangepast

Voor Kramer telt dit seizoen alleen olympisch goud

Sportman van het jaar werd hij dinsdagavond niet in de Amsterdamse RAI, maar daar zal hij ook niet mee gezeten hebben. Voor Sven Kramer telt de komende dagen nog maar één ding: plaatsing voor de Olympische Spelen van Pyeongchang.

Dat moet gebeuren bij het olympisch kwalificatietoernooi, dat vanaf volgende week dinsdag wordt verreden in Heerenveen.

In aanloop naar het OKT zag Kramer, vanuit zijn trainingskamp in het Italiaanse Collalbo, hoe Ted-Jan Bloemen in Salt Lake City zijn wereldrecord op de vijf kilometer, dat al ruim tien jaar stond, verbrak. "Een goeie tijd, ja", reageerde hij dinsdag vanuit Heerenveen.

Kramer heeft liever olympisch goud dan wereldrecord

Kramer ontbrak in Salt Lake City omdat hij de voorkeur gaf aan een trainingsweek in plaats van een wedstrijden.

Hij heeft geen spijt van die keuze. "Je weet dat zeker in Salt Lake City, en zeker in een olympisch seizoen, je wereldrecord eraf gereden kan worden. Kijk, dat Bloemen 6.01 rijdt, is jammer. Dat had ik graag zelf gedaan. Maar dan had ik er moeten zijn."

Commotie

Na afloop van de recordrace van Bloemen ontstond er nogal wat commotie toen de nieuwe recordhouder de plaquette met de oude toptijd van Kramer hardhandig brak.

Op de vraag of die kwestie nog voor extra motivatie zorgt bij de drievoudig olympisch kampioen, reageert Kramer luchtig. "Als ik dat nodig zou hebben om olympisch kampioen te worden, is er iets niet goed. Ik kan me alleen maar op mezelf focussen. Ik had dat wereldrecord graag zelf gereden of behouden, maar dan had ik er moeten zijn. Dat heb ik niet gedaan. Vooralsnog staat olympisch goud bovenaan op mijn verlanglijstje."

Bloemen breekt bordje met Kramers wereldrecord in stukken

Kramer reed dinsdag in Thialf ter voorbereiding op het OKT een drie kilometer. Hij werd op die afstand geklopt door Jan Blokhuijsen, al scheelde het niet veel in tijd (3.38.89 om 3.39.23).

"Misschien zijn jullie deze uitslagen niet gewend. Ik ook niet, hoor. Ik denk dat het meer over zijn vorm zegt dan over de mijne. Ik ben tevreden over deze vorm en deze tijd. Anderen rijden gewoon harder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl