ANP

De top van de Nederlandse sportwereld zat dinsdagavond bij elkaar in de RAI voor het traditionele Sportgala. Een avondje historie, zang, gein, mooie sportbeelden en veel prijzen. Tom Dumoulin en Dafne Schippers pakten de hoofdprijzen. De vakjury en de sporters zelf beloonden het duo met de titels Sportman en Sportvrouw van het Jaar.

Alle winnaars bij het Sportgala op een rijtje ANP

Zowel Schippers als Dumoulin gaf aan een lastig jaar achter de rug hebben. Schippers prolongeerde haar wereldtitel op de 200 meter, maar had het daarvoor moeilijk gehad om de deceptie van olympisch zilver in Rio een plekje te geven. "Met veel pijn en moeite is dit me gelukt", hield ze de zaal voor.

Dumoulin dankte na het in ontvangst nemen van de Jaap Eden-trofee zijn vriendin uitvoerig voor alle steun. "Bijna niemand weet dat 2017 ook een heel moeilijk jaar was voor mij. Na mijn winst in de Giro kwam er van alles op me af waarmee ik helemaal geen rekening had gehouden en wat ik soms heel vervelend vond", legde de Limburger zijn worsteling uit.

Het sportfeest in de RAI had ook een nostalgisch tintje. Koos Postema en Harmen Siezen verzorgden in 1988 het ochtendnieuws tijdens de Winterspelen van Calgary. En daar blonken de Nederlanders uit, een vrouw in het bijzonder. Bijna dertig jaar later namen de twee mannen in de RAI weer plaats aan tafel, ditmaal om te zien hoe Yvonne van Gennip de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ontving uit handen van Esther Vergeer.

Van Gennip verraste destijds de hele wereld door de oppermachtige schaatsploeg uit de vroegere DDR te slopen. Ze kwam met drie gouden plakken thuis en een muts die een collector's item werd: Goud hè.

Schijnwerpers

Daarvoor was Jac Orie al in het zonnetje gezet door zijn collega's. De schaatstrainer werd verkozen tot Coach van het Jaar, veertien jaar nadat dat hem al eens was overkomen. Orie, trainer van onder anderen Sven Kramer, vroeg speciale aandacht voor de mensen die nooit in de schijnwerpers treden: trainers bij de schaatsclubs en de gewesten. "Zonder hen had ik hier niet gestaan", klonk het gemeend.

Er waren meer indrukwekkende toespraken. Dat de Nederlandse voetbalsters tot Sportploeg van het Jaar werden verkozen, daar zal niemand vreemd van hebben opgekeken. De ploeg van Sarina Wiegman bracht Nederland in extase met het veroveren van de Europese titel. De Oranjevrouwen waren ineens grote sterren.

Mandy van den Berg, die als aanvoerder aan het toernooi begon maar door Wiegman tijdens het EK op de bank werd gezet en haar aanvoerdersband verloor, greep de microfoon om sportend Nederland en de tv-kijker duidelijk te maken dat alles wat er met Oranje gebeurde een echte teamprestatie was.

"Het gaat om samenwerking. Zonder samenwerking valt er geen succes te behalen", keek ze terug op een voor haar moeilijke periode. Het leverde haar op sociale media bijval op. Oud-schaatser Mark Tuitert bestempelde haar speech als 'closing statement van het jaar'.

Fenomeen Plat

Doorzettingsvermogen kan ook Jetze Plat niet worden ontzegd. De handbiker en paratriatleet kreeg de Jaap Eden-trofee voor Paralympisch Sporter van het Jaar. Hij is een fenomeen in de gehandicaptensport. Plat veroverde de Europese titel op de paratriatlon (zwemmen, handbiken en wheelen) en de wereldtitel op de Ironman op Hawaii.

De humor kwam van Dolf Jansen, die in ruim drie minuten het hele sportjaar op komische wijze onder de loep nam. Nog meer vrolijke gezichten waren er te zien bij het Sportdictee, waar Philip Freriks (presentator van het Groot Dictee) topsporters testte op hun kennis van specifieke, lastig te spellen sporttermen. De winnaar: Stef Clement.

STER reclame