NOS SportAangepast

Orie, Plat en Lavreysen in de prijzen bij Sportgala

Jac Orie is bij het NOS | NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot Coach van het Jaar. De schaatscoach van Lotto-Jumbo kreeg de prijs in de RAI in Amsterdam uit handen van Pieter van den Hoogenband.

In 2017 leek geen maat te staan op de pupillen van Orie. Sven Kramer werd voor de negende keer wereld- en Europees kampioen allround en won ook de 5.000 en de 10.000 meter op de WK afstanden.

Bij dat toernooi op de olympische baan van Gangneung sleepten de schaatsers van Lotto-Jumbo zelfs alle individuele wereldtitels in de wacht bij de mannen. Behalve Kramer waren ook Smeekens (500 meter) en Kjeld Nuis (1.000 en 1.500 meter) de beste.

Orie blij met tweede eretitel: heb er lang op moeten wachten

Opnieuw in de prijzen

Voor de 49-jarige Orie is het de tweede keer dat hij wordt gelauwerd als Coach van het jaar. Ook in 2003 viel hem die eer te beurt. Toch was de schaatscoach verrast, om meerdere redenen. "Poeh, wat is dit ding zwaar", begon hij zijn dankwoord.

De andere genomineerden waren shorttrackcoach Jeroen Otter en bondscoach Sarina Wiegman van de Nederlandse voetbalsters.

Paralympisch Sporter van het Jaar werd handbiker en paratriatleet Jetze Plat. De 26-jarige Plat, die in 2016 ook al goud en brons won bij de Paralympische Spelen voor zich opeiste, kreeg de trofee uit handen van oud-Sportman van het Jaar Maarten van der Weijden.

In 2017 eiste Plat liefst vier wereldtitels voor zich op. Als paratriatleet werd hij wereldkampioen in Rotterdam en ook won hij de wereldtitel op de klassieke afstanden bij de befaamde Ironman op Hawaï.

Als handbiker won hij goud bij de WK in Zuid-Afrika op de tijdrit en de wegwedstrijd. En ook het wereldbekerklassement werd een prooi voor de ijzersterke Plat.

Paraskiër Jeroen Kampschreur en rolstoeltennisster Diede de Groot waren de andere genomineerden in deze categorie.

Harrie Lavreysen

Lavreysen Talent van het Jaar

Baanwielrenner Harrie Lavreysen werd de opvolger van turnster Eythora Thorsdottir als Talent van het Jaar.

De 20-jarige Lavreysen won bij zijn WK-debuut meteen zilver op het koningsnummer, de sprint. Samen met Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli behaalde hij ook zilver op de teamsprint.

Baanwielrenner Lavreysen Talent van het jaar

Hij kreeg de prijs op bijzondere wijze van zijn collega-baanwielrenner en olympisch kampioene op de keirin Elis Ligtlee. Al duurde het even voordat Lavreysen door haar kerstvermomming wist heen te prikken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl