Rijksmuseum heeft uitstekend jaar achter de rug

Aangepast
De Nachtwacht ANP

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft voor het vijfde achtereenvolgende jaar meer dan 2 miljoen bezoekers verwelkomd. In zijn jaaroverzicht noemt het museum vooral de stijging van het aantal jonge bezoekers opvallend: het waren er meer dan 350.000. Zo'n 6400 schoolklassen bezochten het museum, ruim 400 meer dan vorig jaar.

Een van de hoogtepunten voor directeur Taco Dibbits en de andere medewerkers was de feestelijke ontvangst van de tien miljoenste bezoeker sinds de heropening in 2013 na een jarenlange en ingrijpende verbouwing.

Het aantal kinderen dat De Nachtwacht en andere stukken uit de collectie in Amsterdam bezoekt kan de komende jaren nog flink toenemen, want in het regeerakkoord staat dat "we het mogelijk maken dat alle kinderen tijdens hun schooltijd het Rijksmuseum en ons parlement bezoeken".

Geen verplichting

Daarover ontstond wel wat gedoe. Er kwam kritiek van andere musea en van Kamerleden die vinden dat je voor kunst niet per se naar Amsterdam hoeft te gaan. In een Kamerdebat zei minister Van Engelshoven van Cultuur dat de zin uit het regeerakkoord niet zo dwingend is als hij lijkt.

"Het gaat om een breder doel, het cultuuronderwijs bij scholieren, en dat is ook te bereiken door naar een ander museum te gaan. Er zijn veel musea met prachtige collecties", zei de minister.

Fotografie

Het Rijksmuseum organiseerde dit jaar acht tentoonstellingen en 22 presentaties, waaronder Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland en een tentoonstelling over fotografie in de 19e eeuw.

Topstukken uit de collectie toeren op dit moment door het land in de tentoonstelling Tien topstukken on tour en met vier andere musea wordt ook samengewerkt in de expositie Lage Landen.

Van de 2,1 miljoen bezoekers kwam 62 procent uit Nederland. 30.000 kinderen kwamen met een speciale Rijksmuseumbus, die klassen ophaalt en weer thuisbrengt.

STER Reclame