Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatix
NOS NieuwsAangepast

D66 stopt geen 'energie' meer in belasting Oranjes, oppositie boos

Regeringspartij D66 vindt het niet meer nodig dat koning Willem-Alexander, zijn vrouw en moeder inkomstenbelasting gaan betalen. De partij vindt de belastingvrijstellingen van de Oranjes een discussie "voor de bühne" en benadrukt dat er voor een noodzakelijke grondwetswijziging onvoldoende steun is.

"Als je telt, is er geen twee derde meerderheid, dus gaan wij er geen energie meer in steken", zei D66-Kamerlid Sneller tijdens het debat over de begroting van de koning.

Belangrijk punt

De SP, PvdA en GroenLinks zijn "verbijsterd" over het nieuwe standpunt van D66. Partijleider Pechtold heeft jarenlang een belangrijke kwestie gemaakt van de belastingontheffing voor koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Zij betalen geen loon- en inkomstenbelasting en erfbelasting.

"Het is echt jaren een gezamenlijke strijd geweest", stelt SP-Kamerlid Van Raak, die zijn "strijdmakker" Pechtold mist. "Hoe kan D66 nu opeens het tegenovergestelde beweren? Het is heel onverstandig", zegt PvdA-Kamerlid Nijboer.

In 2015 was er een Kamermeerderheid van onder andere PvdA, D66, SP, GroenLinks en PVV die de premier opriep om die belastingvrijstellingen aan te pakken. De koning moet, zo is de redenering, net als alle Nederlanders belasting betalen.

Geen energie

Pechtold is voor zijn partij geen woordvoerder Koninklijk Huis meer. Zijn opvolger Sneller maakte bij zijn debuut meteen duidelijk er geen enkele energie meer in te steken. De andere regeringspartijen (VVD, CDA en ChristenUnie) zijn nooit voor een verandering van de belastingvrijstellingen geweest.

Premier Rutte voelt er ook niets voor. Hij zegt al langer dat het te complex zou zijn en dat een nieuwe regeling weer andere vragen en discussies oproept. Dat standpunt herhaalde hij vandaag. "Het is enorme veel gedoe", aldus de premier.

Designated surivor

Het kabinet gaat kijken naar het verzoek van D66 hoe geregeld kan worden dat een democratisch gelegitimeerd persoon aan het werk gaat in geval van een terroristische aanslag. Nu geldt ongeschreven noodstaatsrecht en premier Rutte is bereid om dat beter te regelen.

Verder maakte Rutte bekend dat paleis Noordeinde volgend jaar ook weer voor het publiek open wordt gesteld. Dit jaar was het een groot succes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl