Jillert Anema, hoofdcoach van Team Clafis
NOS SchaatsenAangepast

Team Clafis tekent protest aan tegen matrix KNSB

Team Clafis tekent protest aan bij de geschillencommissie van de schaatsbond KNSB over de wijze waarop de selectievolgorde voor de Winterspelen in Pyeongchang tot stand is gekomen.

De zogenoemde matrix werd maandag gepresenteerd en is in opdracht van de KNSB opgesteld door het databedrijf Ortec, op basis van de verrichtingen van de rijders bij de laatste WK afstanden en in de wereldbekerwedstrijden van het huidige en vorige seizoen.

Selectievolgorde OS 2018 Mannen

Na overleg tussen de schaatsploegen en de KNSB besloot de selectiecommissie de door Ortec aangeleverde matrix echter niet een-op-een over te nemen. Op enkele punten wijkt het maandag door de KNSB gepresenteerde selectiemodel af van het Ortec-concept.

In het rekenmodel van het databedrijf staat bijvoorbeeld de massastart op plaats 9, bij de KNSB is dat 11. Op positie 9 staat bij de KNSB nu de tweede rijder op de 500 meter. Ook de nummers 14 en 15 zijn omgewisseld. Op 14 stond de derde rijder op de 1.500 meter, die heeft de KNSB een plekje lager gezet. De derde rijder op de 5.000 meter is omhoog gehaald.

Clafis tekende bij het overleg al protest aan tegen de wijzigingen, maar ving bot bij de KNSB. De ploeg van coach Jillert Anema heeft nu besloten naar de onafhankelijke geschillencommissie van de schaatsbond te stappen om de selectievolgorde te veranderen.

Van der Wulp: geschillencommissie moet bepalen of KNSB gelijk heeft

"De matrix is door Ortec op een objectieve wijze opgesteld en daar wijkt de KNSB nu van af", legt assistent-coach Aart van der Wulp het protest uit. "Er staat in de eerder overlegde regels niet dat er ruimte is om af te wijken van het Ortec-concept."

Kramer: gekozen is gekozen

Sven Kramer snapt dat er discussie is over de matrix en zegt ook dat als er eenmaal gekozen is voor zo'n methode, die ook gehandhaafd moet worden. "Die moet je dan ook hanteren. Ik begrijp de discussie en dat er protest wordt aangetekend."

Kramer: als je kiest voor de matrix, moet je die ook hanteren

De geschillencommissie buigt zich donderdag over de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl