Minister Grapperhaus
NOS NieuwsAangepast

Grapperhaus: cartoonist Oppenheimer niet uitleveren

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zal er niet aan meewerken om een Nederlandse cartoonist uit te leveren aan Turkije. Op vragen van de VVD antwoordde hij in de Tweede Kamer dat de vrijheid van meningsuiting in Nederland een groot goed is, dat wordt gegarandeerd door de Grondwet en het Europees verdrag voor de Rechten van de Mens. Een eventueel rechtshulpverzoek zal hij daarom naast zich neerleggen.

De vragen werden gesteld naar aanleiding van het bevel van een Turkse rechter om cartoons op Twitter van onder anderen de Nederlander Ruben L. Oppenheimer te verwijderen. Het bevel is gegeven naar aanleiding van een klacht van de Turkse president Erdogan. Op de cartoon van Oppenheimer staat Erdogan die seks heeft met de Twitter-vogel.

VVD-Kamerlid Koopmans sprak van een belachelijke poging van de Turkse regering om zich te mengen in de Nederlandse democratie. En ook andere Kamerleden maken zich zorgen.

Niet ingrijpen in vrijheid van meningsuiting

Grapperhaus benadrukte dat Twitter een Amerikaans bedrijf is en dat de Amerikaanse autoriteiten het verzoek uit Turkije moeten beoordelen. De minister zei verder dat de vrijheid van meningsuiting in de VS hoog staat aangeschreven en dat er nu geen directe Nederlandse betrokkenheid is.

Maar mocht er een rechtshulpverzoek uit Turkije aan Nederland komen over de cartoonist, dan staat Grapperhaus niet toe "dat een buitenlandse mogendheid ingrijpt in de vrijheid van meningsuiting". Hij zal daarom zo'n verzoek afwijzen.

De minister zal de kwestie ook bespreken met zijn collega van Buitenlandse Zaken. De Kamer wil dat Buitenlandse Zaken de zaak aankaart bij de Turkse autoriteiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl