Iris Slappendel ANP

Oud-wielrenster Iris Slappendel heeft een vakbond opgericht voor de wielrensters. De bond moet de belangen binnen het vrouwenpeloton gaan behartigen.

Volgens Slappendel is het vrouwenwielrennen in ontwikkeling. Ze vindt het belangrijk dat de rensters daar een stem in hebben en uiteindelijk ook gaan profiteren van die groei.

Voor een kleine groep wielrensters is het volgens Slappendel goed geregeld, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het samenstellen van de wedstrijdkalender, verzekeringen, juridische bijstand en de begeleiding bij het afsluiten van contracten.

Twee enquêtes

Slappendel heeft de bond opgericht samen met de Australische Gracie Galvin en de Amerikaanse Carmen Small. Ze hielden eerder dit jaar twee enquêtes om te onderzoeken tegen welke problemen de wielrensters aanliepen. Er kwamen bijna driehonderd reacties binnen. Veel rensters vinden het tijd voor verandering.

Met de vakbond wil Slappendel op korte termijn een platform creëren voor de rensters die behoefte hebben aan bijstand. Ze hopen volgend jaar erkend te worden door de UCI zodat ze in samenspraak met de internationale wielerunie UCI een cao kunnen opstellen.

STER reclame