Arrestatie van leden van DHKP-C door de Griekse politie EPA (bewerking: NOS)

Twee mannen uit Nederland zijn in Griekenland opgepakt omdat ze plannen zouden hebben om de Turkse president Erdogan te vermoorden.

Een Griekse advocaat zei tegen de NOS dat een van de twee een Nederlands paspoort heeft, de ander heeft een Nederlandse verblijfsvergunning. Beide mannen zijn van Turkse afkomst.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt alleen dat er één Nederlander is gearresteerd, die geen consulaire bijstand wil. De twee zitten al sinds 28 november samen met zeven medeverdachten vast.

Raketwerpers

Volgens de Volkskrant gaat het om Anil S. uit Amsterdam en Burak A. uit Eindhoven en staan ze op de Nederlandse terrorismelijst. Ze reisden eind november naar Athene. Het is niet duidelijk of de twee dat vanuit Nederland of een ander land deden. Erdogan bracht op 7 en 8 december een historisch bezoek aan de stad.

De twee zouden behoren tot een groep van de marxistische DHKP/C, die het konvooi van de president met raketwerpers zou hebben willen aanvallen. Volgens advocaat Aleka Zorbala spreken de twee tegen dat ze lid zijn van DHKP/C en ook maar iets te maken te hebben met terrorisme.

In woningen waar de Grieken op 28 november invallen deden, werden wapens en plannen voor de aanslag gevonden. De verdachten die toen werden aangehouden, werden een dag later in staat van beschuldiging gesteld. De negen worden onder meer vastgehouden op verdenking van het beramen van een aanslag.

De Turkse president Erdogan eerder deze maand AFP

De Grieken zouden nog op zoek zijn naar ander wapenmateriaal dat de groep wilde gebruiken: molotovcocktails en zelfgemaakte handgranaten. Die zijn volgens lokale media in het Parnitha-gebergte begraven, bij de hoofdstad Athene.

Wat is de DHKP/C?

De DHKP/C is de Turkse afkorting voor de Revolutionaire Volksbevrijdingspartij. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is het een marxistisch-leninistische organisatie die door de EU als een terroristische organisatie wordt gezien. Lidmaatschap is dus strafbaar.

De DHKP/C wil de westerse invloed in Turkije beëindigen en een socialistische staat stichten. Ze zien de oorlogen in Irak en Afghanistan als imperialistisch en zijn tegen het Turkse NAVO-lidmaatschap. Ze hebben eerder bomaanslagen in Turkije gepleegd, onder meer op de Amerikaanse ambassade in Ankara. Ze zijn actief in Nederland, België, Duitsland en Groot-Brittannië.

Onlangs nog werd een Turks-Nederlandse leider van de DHKP/C in Duitsland aangeklaagd voor terrorisme.

STER reclame