Plugge over weggestuurde Lobato: zijn rol was groter

Aangepast
Richard Plugge, manager van Lotto-Jumbo ANP

Volgens Richard Plugge heeft Lotto-Jumbo Juan-José Lobato met 'een vriendelijke handdruk het pand uitgestuurd'. De manager van de wielerploeg gaf tekst en uitleg op het ontslag van de Spanjaard en de schorsing van de twee Nederlandse renners Antwan Tolhoek en Pascal Eenkhoorn.

Het drietal had zonder medeweten van de ploeg en de ploegarts slaapmedicatie gebruikt.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Geschrokken Plugge: Lobato heeft een grotere rol gehad

Niet wakker

"We zijn heel erg hard geschrokken van wat we hebben aangetroffen en het feit dat we Lobato niet wakker kregen", zei Plugge maandagavond, kort nadat het ontslag en de schorsingen bekend waren gemaakt.

Waar Tolhoek en Eenkhoorn er dus met een schorsing vanaf komen, mag Lobato zijn koffers pakken. "Diegene die het spul heeft ingebracht en er een grote rol in heeft gehad, daar hebben we afscheid van genomen", aldus Plugge.

"Daar komt het verschil in strafmaat vandaan en daar zijn we ook transparant over geweest de afgelopen dagen."

Reconstructie

Uit een reconstructie die de NOS vorige week maakte, bleek dat Lobato, Eenkhoorn en Tolhoek op trainingskamp in het Spaanse Girona veel te veel slaapmiddelen hadden ingenomen. Middelen die niet op de dopinglijst staan, maar waarvan het gebruik door de ploeg wel is verboden.

Eenkhoorn en Tolhoek waren vooral verward, maar Lobato was er erger aan toe. "We stonden op een gegeven moment met 25 paarden aan Lobato te trekken, maar hij reageerde nergens op", verklaarde Plugge vorige week. De drie renners werden vervolgens naar het ziekenhuis gebracht dat ze na een paar uur weer mochten verlaten.

Opgeteld was het allemaal nogal wat. Voor zover we weten is het bij deze avond gebleven.

Richard Plugge

Ouders

Plugge voerde maandagmiddag gesprekken met de ouders van Tolhoek en Eenkhoorn, die dus bij de ploeg mogen blijven. Dat ging er pittig aan toe.

"We hebben verteld wat wij in de bewuste nacht hebben aangetroffen en hoe wij ons als vader hebben gevoeld in die nacht. Hoe bezorgd we waren. Vervolgens hebben we met de renners over de effecten gesproken."

Volgens Plugge was er behalve slaapmedicatie ook sprake van het gebruik van snuiftabak. "Opgeteld was het allemaal nogal wat. Voor zover we weten is het bij deze avond gebleven", aldus de manager van Lotto-Jumbo.

Tolhoek heeft in een gesprek met een verslaggever van Omroep Zeeland gezegd dat hij zich schaamt voor de fout die hij heeft gemaakt. Ook hoopt hij dat hij het vertrouwen van de mensen weer snel kan terugwinnen. "Ik heb me laten meeslepen. Ik weet niet waarom ik het heb gedaan."

STER Reclame