KNVB-gebouw
NOS Voetbal

Indeling clubs in categorieën verdwijnt in betaald voetbal

Het licentiesysteem voor clubs in het betaald voetbal gaat op de schop. De Algemene Vergadering Betaald Voetbal bereikte overeenstemming over aanpassing van het systeem, waarbij de clubs niet langer door de KNVB in categorieën worden ingedeeld.

Er komt een financieel ratingsysteem, waarbij een club een keer per seizoen een puntenaantal wordt toegekend. Dat gebeurt dan op basis van de jaarcijfers en de verwachtingen van de club, laat de KNVB weten.

Vijftien of minder punten

Clubs kunnen in het nieuwe systeem maximaal veertig punten krijgen. Bij vijftien of minder wordt de betreffende club doorgelicht en moeten verbeterpunten worden doorgevoerd. De club moet daarvoor een plan van aanpak indienen bij de licentiecommissie betaald voetbal.

De indeling in categorieën was bedoeld om aan te geven hoe de clubs er financieel voorstonden. In categorie 1 zaten de clubs die heel hard aan financieel herstel moesten werken, clubs in de gevarenzone dus. In categorie 2 zaten clubs die een voldoende scoorden en in 3 de clubs die hun (financiële) zaken goed op orde hadden.

Negatief eigen vermogen

Een andere aanpassing van het licentiesysteem betreft het terugdringen van het negatief eigen vermogen van de clubs in het betaald voetbal. De aanpassing gaat vanaf seizoen 2018-2019 in en houdt in dat een club met een negatief eigen vermogen verplicht is dat met minstens 5 procent per seizoen terug te dringen.

Als een club hier niet aan voldoet, kan een sanctie worden opgelegd. Er wordt dan een voorwaardelijke straf opgelegd van één wedstrijdpunt in mindering. Dat gebeurt overigens alleen bij een club die er niet in slaagt het eigen vermogen op te krikken én een negatief vermogen heeft dat groter is dan 25 procent van de netto-omzet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl