MPCC wil voorlopige schorsing Froome

Tour- en Vuelta-winnaar Chris Froome AFP

De MPCC, de belangenvereniging die een geloofwaardige wielersport nastreeft, heeft wielerploeg Team Sky opgeroepen Chris Froome voorlopig te schorsen tot het onderzoek van de internationale wielerunie UCI naar de in opspraak geraakte renner is afgerond. "Sky kan zich zo beter focussen op de verdediging van de renner en het voorkomt spanningen in het wielerpeloton", meent de MPCC.

De Britse winnaar van de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje leverde dit jaar na de achttiende etappe in Spanje een positieve test in. Zijn plas bevatte het dubbele van de toegestane hoeveelheid salbutamol, een geneesmiddel tegen astma.

Onduidelijk

Volgens Sky gebruikte Froome het middel omdat hij last heeft van astma. Ook de renner zelf verklaarde dat hij geen regels heeft overtreden. "Dit is geen positieve test. Ik heb niet meer gebruikt dan toegestaan is." Wanneer het onderzoek van de UCI is afgerond en of Froome de eindzege van de Vuelta mag behouden, is nog onduidelijk.

Sky is geen lid van de MPCC. Ploegen als AG2R, Sunweb, Bora, Team Dimenson-Data, FDJ, Lotto-Soudal en Cannondale (dat volgend jaar verder gaat als EF Education First) zijn dat wel. De Nederlandse wielerformatie Lotto-Jumbo stapte in 2015 uit de organisatie.

Reglementen

De MPCC heeft reglementen opgesteld om het wielrennen dopingvrij en transparanter te maken. Volgens die reglementen moet een team een renner uit de competitie halen bij een positieve test.

De MPCC heeft ook een beroep gedaan op de internationale wielrenunie UCI om te kijken naar uitspraken van voormalig Sky-coach Shane Sutton. Sutton verklaarde eerder dat Sky medische attesten gebruikt om de prestaties van de renners te verbeteren.

STER Reclame