Winkelend publiek in de Koopgoot in Rotterdam

Seksueel geïntimideerd in Rotterdam? Daar is nu een app tegen​

Inwoners van Rotterdam kunnen sinds kort via een app melding maken van seksuele intimidatie. Het plan komt uit de koker van wethouder voor Veiligheid Joost Eerdmans.

De Leefbaar Rotterdam-voorman zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat de app een belangrijk middel moet worden om seksueel ongewenst gedrag uit de Rotterdamse straten te bannen: "84 procent van de vrouwen heeft last van seksuele intimidatie. Dat gaat dan niet om nastaren of fluiten, maar om zware intimidatie waar vrouwen zich zó ongemakkelijk bij voelen dat ze plekken mijden."

Anoniem

De app is bedoeld voor zaken waarbij direct contact met de politie niet noodzakelijk is. Voor ernstige gevallen, zoals aanranding, is er ook een 112-knop in de app, laat Eerdmans weten.

Slachtoffers van seksuele intimidatie kunnen via de app eenvoudig anoniem hun melding doorgeven: "Je hoeft alleen je locatie aan te geven en desgewenst een opmerking erbij te plaatsen. Daarna gaat er een signaal naar onze handhavers. Als het op die plek vaker gebeurt, zal er daar vaker worden gehandhaafd."

Boa's

Die handhaving gebeurt door undercover buitengewoon opsporingsambtenaren, ook wel boa's genoemd. Zij gaan surveilleren op plaatsen waar meldingen van seksueel ongewenst gedrag zijn gedaan.

"De grootste pakkans heb je met lok-boa's", zegt Eerdmans. Maar dat mag volgens de wet alleen als je alles al hebt geprobeerd. "Ik ben er voorstander van, maar je moet dan bij de rechter kunnen aantonen dat het niet anders kon."

Per 1 januari wordt in Rotterdam, in navolging van Amsterdam, intimidatie op straat opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (apv). Hierdoor is het per 1 april mogelijk om boetes uit te schrijven aan plegers van seksuele intimidatie. Daaronder vallen sissen, uitschelden, naroepen, achternalopen en om seks vragen.

Mensen die worden gepakt, kunnen een boete tot 4100 euro krijgen of maximaal drie maanden cel. De gemeente Rotterdam gaat eerst met onder meer posters waarschuwen dat overtredingen tot boetes kunnen leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl