Aanhangers van Piñera vieren de overwinning
NOS NieuwsAangepast

Conservatieve presidentskandidaat wint in Chili

In Chili heeft de conservatieve kandidaat Sebastian Piñera de presidentsverkiezingen gewonnen. Met bijna alle stemmen geteld heeft hij iets meer dan 54 procent van de stemmen.

In de hoofdstad Santiago zijn aanhangers van Piñera de straat op gegaan om de winst te vieren. Zijn centrum-linkse tegenstrever Alejandro Guillier heeft Piñera gefeliciteerd met zijn overwinning.

Analisten verwachtten een kleiner verschil in stemmen, maar de laatste weken mochten er geen peilingen meer worden gehouden in het Zuid-Amerikaanse land.

Bachelet

Guillier (64) werd tijdens de campagne gesteund door de huidige socialistische president Michelle Bachelet, wier populariteit de laatste jaren sterk afnam vanwege de achterblijvende economische groei.

De miljardair Piñera (68), die al president was van 2010 tot 2014, wil onder meer de vennootschapsbelasting verlagen en de economische groei verdubbelen. Ook wil hij de ongelijkheid aanpakken en fors investeren in de infrastructuur in het land.

Chili is het volgende Zuid-Amerikaanse land dat een ruk naar rechts maakt. Tien jaar geleden werden onder meer Argentinië, Brazilië en Paraguay nog geleid door linkse presidenten, maar in die landen hebben de conservatieven de macht overgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl