Kalidiatou Niakate probeert Nora Mørk (rechts) van scoren te houden
NOS SportAangepast

Frankrijk demonteert Noorse handbalmachine in WK-finale

De Franse handbalsters hebben in Duitsland verrassend het wereldkampioenschap op hun naam geschreven. De Françaises onttroonden in een spannende eindstrijd het vooraf favoriete Noorwegen met 23-21.

De Noorse vrouwen maakten in de gewonnen halve finale tegen Nederland (32-23) nog een verpletterende indruk, nadat ze in de halve finale op zo mogelijk nog indrukwekkender wijze olympisch kampioen Rusland hadden verslagen. Niets leek de Scandinavische ploeg dan ook van titelprolongatie te kunnen afhouden.

Frankrijk bleek in de propvolle arena in Hamburg echter terdege voorbereid op het gevecht met de Noorse machine. Les Bleus maakten met hun fysieke kracht indruk en hielden continu gelijke tred met de regerend Europees en wereldkampioen. Noorwegen nam een 7-4 voorsprong, maar bij de rust leidde Frankrijk met 11-10.

Direct na de pauze liepen de Françaises zelfs uit naar 15-12, waarna Noorwegen weer opveerde en het duel bij 16-16 weer in evenwicht was.

In het bloedstollende slotkwartier kon het beide kanten op. Twee minuten voor tijd kwam Frankrijk op 22-20 en die klap kwam Noorwegen niet meer te boven.

Prijzenkast

Frankrijk pakte de titel ook in 2003 en won in 2009 en 2011 zilver. Vorig jaar won het Franse team olympisch zilver en EK-brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl